Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Cunamiriadó és erős földrengés Chilében

2015.09.17. 07:21

Rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 8,3-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint szerda este Chile fővárosát és az ország partvonalát, írta az MTI. Az ország belügyminisztériuma szerint legalább öten meghaltak, valamint

legalább egymillió embert evakuáltak a földmozgás miatt.

A fővárosban az épületek beleremegtek a rengésbe, az emberek pedig az utcákra menekültek. Az első rengést perceken belül számos erős utórengés követte, és a teljes chilei partszakaszra, illetve Perura és az egyesült államokbeli Hawaii szigetére vonatkozóan is cunamiriadót rendeltek el az illetékes hatóságok.

A földmozgás epicentruma az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint 5 kilométerrel a felszín alatt, nem sokkal a chilei partoktól, Santiagótól 228 kilométerre északnyugatra volt. A rengést jelentések szerint még az epicentrumtól mintegy 1400 kilométerre lévő argentin fővárosban, Buenos Airesben is érezni lehetett.

Chile a világ egyik leginkább földrengésveszélyes országa, 1960-ban ott történt minden idők legerősebb, a Richter-skála szerinti 9,5-ös földmozgása is. 2010-ben egy 8,8-as erősségű rengés és az azt követő szökőár több mint 500 ember halálát okozta, és 220 ezer lakóházat pusztított el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!