A menekültek új útvonalán jártunk

IMG 4702
2015.09.17. 00:11
Friss a menekültek Horvátországon át vezető útvonala még, a szerb-horvát határon található Sidre utaztunk, hogy megnézzük. A fél világ sajtója gondolta ugyanígy, volt is, hogy többen voltunk, mint a menekültek. Még egy egészen szomorú, szürreális jelenetbe is beleszaladtunk. De ez még csak a kezdet persze: a macedón-görög határról már Horvátország felé indulnak a buszok.

Ahogy az várható volt: amint a magyar kormány tényleg lezárja a déli határt, és A Nagy Buszoztatás után a maradék, kisebb tömeggel szemben kőkeményen be is tartja − amellett, hogy a menekültek egy része, akik már Röszkéig jutottak megpróbálnak ott átjutni −, egy nagy része azonban alternatív útvonalakat kezd el keresni.

Persze az útvonal újratervezésében segítséget nyújtott a szerb és a horvát állam is: így először csak a macedón-szerb, később már a szerb-magyar határról (Magyarkanizsáról) is elkezdték buszokkal szállítani a menekülteket a magyar határtól valamivel több mint 200 km-re található sidi határátkelőhöz, amely Horvátországba visz.

Az első hírek még a magyar határhoz közelebb eső Zomborról is szóltak, de mivel a menekülteket Zágráb felé szállítják a horvátok, így valószínűleg − például az autópálya miatt − a sidi átkelő tűnt minden szempontból jobbnak, praktikusabbnak.

Ez az útvonal igazából még csak két napos, így ottjártunkkor nem találkoztunk óriási tömegekkel, de azért érkeztek a menekültek busszal is, taxival is. A folyamat gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint az osztrák határon Hegyeshalomnál: megérkezik az autópályás, nagy átkelőtől két kilométerre található kis átkelő közelébe a menekülteket szállító busz, vagy taxi, a menekültek besétálnak a kövesúttal párhuzamos földútra, majd a kukoricatáblák között elsétálnak a szerb-horvát határra.

Ott horvát rendőrök várnak rájuk kisbuszokkal, hogy a határ menti horvát kistelepülésre vigyék őket, ahol egy ideiglenes elosztótáborból később Zágrábba viszik őket, ahol állítólag regisztrálnak mindenkit. A horvát belügyminiszter ugyan egyfelől azt mondta, hogy komoly regisztráció lesz, aki nem hajlandó alávetni magát annak, azt kiutasítják, de emellett arról is beszélt, hogy tárgyalást terveznek a szlovénokkal egy olyan útvonalról, ahol Ausztria felé mehetnek a menekültek. A horvát állami vasúttársaság addig is vonatszerelvényt indított Zágrábból a horvát-szerb határ menti Vinkovciba, hogy majd elszállítsák onnan a menedékkérőket. 

Az útvonal bár nagyon friss, Orbán már bejelentette, hogy kerítést építenek a magyar-horvát határra is, a horvát kormány arról beszélt, hogy Zágráb 1500 menekültet tud fogadni naponta, Szlovénia pedig bejelentette, hogy visszaállítja ideiglenesen a határellenőrzést a szlovén-magyar határon, (az osztrákok pedig az osztrák-szlovén határon), emellett megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra.

Szlovénia egyébként már augusztus végén arról beszélt, hogy ennek az útvonalnak van realitása, így készülnek egy esetleges menekülthullámra. Sefic Bostjan államtitkár most arra a kérdésre, hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: "A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk".

A horvátok egyelőre napi 1500 menekülttel számolnak Zágrábban, de ha kell tudnak bővíteni. Amire nagy eséllyel szükség lesz: ha többezer menekült érkezik Macedónia felől Szerbiába, akik már el sem indulnak a magyar határ felé, ezzel a limittel hasonló tömegjelenetek alakulhatnak ki a szerb-horvát határon, illetve Zágrábban, mint Magyarországon korábban.

Este Horgosnál egyébként arról beszéltek a menekültek, hogy egyáltalán nem szeretnének Horvátország felé menni: többen attól félnek, hogy csak átverés ez a nyitott határ, valójában majd onnan sem tudnak továbbmenni, letartóztatják őket stb.

A sidi földutas határátkelő és környéke egyelőre tehát nyugodt, kezelhető mennyiségű menekült érkezik, amikor odaértünk konkrétan sokkal több volt a sajtós – helyi és nemzetközi – mint a menekült.

A következő busz megérkezéséig egy valószínűleg helyi forgatócsoport segítségével, kisbusszal a határra hozott kerekesszékes kislány és családja átjutása volt az egyetlen fotós-videós téma. Ebből a családot a határra szállító forgatócsoport olyan szinten próbálta kihoznia maximumot, hogy a sok 'Most állj!', 'Most menjenek!', 'Most ne nézzenek vissza!', 'Most nézzenek vissza!' instrukció miatt egészen szürreális jelent alakult ki, ráadásul még az autónkat is megállították, hogy szép legyen az utolsó jelenet, amikor a távolból integetnek vissza.