Amerika kiakadt a férfin, aki 55-szörösére vitte fel az AIDS-kezelésre használt gyógyszer árát

2015.09.21. 23:41

Óriási felháborodást keltett hétfőn Amerikában az a Martin Shkreli, aki előbb megvette egy gyógyszer forgalmazási jogát, majd szándékosan ötvenötszörösére verte fel az árát. A korábbi hedge fund menedzser annak a Daraprimnek a jogait vásárolta meg, amit csecsemők és legyengült immunrendszerű, javarészt AIDS-es betegek fertőzéseinek kezelésére használtak 62 éve.

A New York Times írt arról, hogy a Daraprim tablettájának darabja 13,5 dollárról 750 dollárra nőtt rövid idő alatt – közvetlenül azután, hogy a jogokat megszerezte augusztusban az a Turing Pharmaceticals, amit a 32 éves Shkreli alapított, de a lap több más, hasonló mesterséges extraprofitra szert tevő cégről említést tesz.

Fotó: Twitter

Az ügy kirobbanása után azonnal közellenség lett Shkreliből, aki augusztusban azt írta twitterén, hogy gyászol minden egyes alkalommal, amikor egy gyógyszer jogai elvesznek, illetve hogy nem az elhunytakat kell gyászolni, hanem a profitot kell ünnepelni, amit szereztek.

Az ügyben Hillary Clinton is felszólalt, twitteren annyit írt, hogy felháborítónak tartja az ilyen speciális gyógyszerpiaci nyerészkedést, és kedden megvizsgálja a lehetőségeket, mit tehet a hasonló esetek ellen.