Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Az USA atombombákat telepít Németországba

2015.09.23. 12:33

Az Egyesült Államok hadserege új atomfegyvereket fog állomásoztatni Németországban, derült ki a ZDF német közszolgálati tévé műsorából. Az előkészületek már meg is kezdődtek a német honvédség bücheli légitámaszpontján.

Az amerikai költségvetési tervek szerint 2015 harmadik negyedévében alkalmassá akarják tenni a Tornado vadászbombázokat a B61-12 típúsú atombombarendszer használatára.

Az 20 új nukleáris fegyver 80 hirosimai atombomba tűzerejének felel meg.

A német közszolgálati tévének nyilatkozó szakértők szerint a B61-12 jóval nagyobb pontosságú, mint a Büchelben korábban parkoltatott atomfegyverek. A hírek szerint háború esetén a német Tornádó-pilóták a "Nukleáris részvétel" nevű NATO-stratégia keretén belül amerikai bombázókkal együtt repülnének.

Az orosz külügyminisztérium aggasztónak nevezte, hogy olyan államok, amelyeknek egyébként nincsenek atomfegyverei (utaltak Németországra), atomfegyverek bevetését gyakorolják. Szeritük ez az atomfegyverek felhasználását tiltó egyezmény 1. és 2. cikkelyének megsértése. Az oroszok arra is emlékeztettek, hogy a németek korábban többször ígéretet tettek arra, hogy a Büchelben korábban tárolt atomfegyvereket is kivonják az országból.

A németek épp ennek ellenkezőjét ígérték 

A német parlament 2010 márciusában széles többséggel fogadta el azt a határozatot, hogy az amerikai szövetséges kérésvel szemben kivonják Németországból az amerikai atomfegyvereket. A a konzervatívok és a szociáldemokraták között kötött 2009-es német koalíciós szerződés is tartalmazta az amerikai atomfegyverek kivonását.

Ehhez képest most Thomas Hitschler, szociáldemokrata képviselő is megerősítette, hogy a következő években 112 millió eurós fejlesztést hajtanak végre a bücheli támaszponton, valamint modernizálják az amerikai atomfegyverek törökországi, és olaszországi bázisát is.

Willy Wimmer azt mondta: a Németországba telepített új atomfegyverek semmi esetre sem Oroszország ellen irányulnak, az ilyen magyarázatok csak az orosz fél provokációját jelentik.