Kegyelmet kaptak az al-Dzsazíra újságírói

2015.09.23. 15:02
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő megkegyelmezett Mohamed Fahmynak és Baher Mohamednek, az al-Dzsazíra bebörtönzött újságíróinak. Az elnök döntésének nyilvánosságra hozásakor éppen New Yorkban tartózkodott, az ENSZ Közgyűlésén.

Az al-Dzsazíra újságíróit 2014-ben még héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy az időközben terrorcsoporttá nyilvánított szervezetet, a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták, valamint álhírekkel mocskolták be Egyiptom hírnevét.

Mint arról beszámoltunk, a semmítőszék az év elején a per újrafelvételét rendelte el, és az újságírók több mint 400 nap után elhagyhatták a börtönt. Peter Greste-t kitoloncolták, két társa pedig szabadlábon védekezhetett február óta.

Greste szombaton nem volt jelen az ítélet kihirdetésén, két társát viszont azonnal őrizetbe vették és újra börtönbe vitték.

Az újságírók elleni eljárás bírálói azzal vádolják Kairót, hogy a per hátterében az al-Dzsazírának otthont adó Katar és Egyiptom közti diplomáciai válság áll. Katar nyíltan támogatja a nemrég halálra ítélt Murszit, elmozdítását államcsínynek minősítette, továbbá menedéket nyújt a Muzulmán Testvériség számos magas rangú tisztségviselőjének.

Az ügy kínos helyzetbe keverte az egyiptomi kormányt, amelyre külföldi bírálatok özöne zúdult már az elsőfokú ítélet kihirdetése után is. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, akinek a hadsereg volt vezérkari főnökeként kulcsszerepe volt Murszi megbuktatásában, elismerte, hogy jobb lett volna kitoloncolni a perbe fogott újságírókat, semmint bíróság elé állítani őket.  • Tippek
  • Bankszámla