Rengeteg gyerek halt meg a francia bombázásban

2015.09.30. 10:56

Vasárnap a francia légierő Rafaele vadászbombázói alaposan megszórták az Iszlám Állam kiképzőtáborát a kelet-szíriai Deir ez Zor városánál. Francois Hollande francia elnök személyesen büszkélkedett el a sikerrel, melynek részleteiről szerdán számolt be az Emberi Jogok Szíriai Központja nevű ellenzéki szervezet - a polgárháború kevés megbízható hírforrásainak egyike. 

Kiderült, a kiképzőközpont egy pálmaliget takarásában működött - mondjuk kérdés, hogy a pálmalevelek mennyit takarnak a negyedik generációs vadászbombázók radarjai elől -, és a légitámadás során mintegy 50 ember halhatott meg - közülük 30-at azonosítottak. A halottak között tucatnyi gyerekkatona is volt, a "Kalifátus kölykei"-nek nevezett újoncokat az év elején toborozták a környékről. 

Ön szerint a gyerekkatonákra inkább gyerekként vagy inkább katonaként kell tekinteni?

Az eufrátesz partján fekvő Deir ez Zor (békeidőben) kétszázezer lakost számláló városa egyébként még mindig az Aszad-rezsim kezén van, de a környező települések zömét már az Iszlám Állam ellenőrzi. Kedden a légifölény birtokában lévő kormányerők szokásuk szerint alaposan megbombázták az egyik ilyen települést, al-Szuk al-Mekbit, és 37 embert, köztük 11 gyereket öltek meg. Aszad légiereje csapágyakkal megtömött hordóbombákat is bevetett, a repeszek rengeteg súlyos sérültet is eredményeztek, ezért mire megjelenik ez a cikk, valószínűleg a halottak száma is nagyobb lesz már.