Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Blair lemondásra buzdította Kaddhafit

2015.10.02. 21:51

A volt brit miniszterelnök, Tony Blair miniszterelnöki megbízatásának lejárta óta sikeres PR-tanácsadóvá vált. Olyan közismert, és népszerű politikusoknak, cégeknek és üzletembereknek adott tanácsot, mint:

  • Ilham Alijev azerbajzsdáni elnök,
  • Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni elnök,
  • Viktor Pincsuk ukrán acélmágnás,
  • a JP Morgan és a BP,
  • az egyiptomi katonai junta,
  • a kuvati kormány, illetve több, a térségbeli elnyomó olajmonarchia által támogatott projekt,
  • valamint a 2011-ben elsöpört libiai diktátor, Moammer Kadhafi.

A brit The Independent cikke szerint az USA külügyminisztériuma, a State Department most olyan e-mailezéseket tett nyilvánossá, amelyek alapján 2011-ben, az arab tavasz kitörése és eszkalálódása után Tony Blair azt tanácsolta Kaddhafinak, hogy mondjon le, és keressen valami biztonságos helyet, ahol a feldühödött nép elől elbújhat. 

"Ha tud ilyet, menjen biztonságos helyre, mert a helyzet nem fog békésen rendeződni, és azután megkezdődhet a változás folyamata. Azt a folyamatot már lehet kezelni, és meg is kell találnunk a módját, hogy kezeljük" - írta Blair, és azt is hozzátette, hogy "beszéltem az emberekkel, és mindenki azt akarja, hogy békés vége legyen a dolognak".

Blair arról is írt Kaddhafinak, hogy fontos, hogy a kormány hagyja abba a fegyveres erők bevetését a tüntetők ellen, és hogy Kaddhafin látszódjon, hogy hajlandó részt venni a politikai átmenetben.

"Az EU és az USA nincs könnyű helyzetben most, és valahogy bizonyítanom kell, hogy békés vége lesz a történetnek" - írta Blair az e-mailben, amiben arra figyelmeztette Kadhafit, hogy ha nem mond le, akkor a dolgok nagyon gyorsan kicsúszhatnak a kezei közül. A levél elküldése utáni napon az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján befagyasztották Kaddhafi bankszámláját, korlátozták a külföldi utazásait, és a kormányát beidézték a Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

Kaddhafi augusztusban végül elmenekült, de két hónappal később a felkelők elfogták és megölték.