Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Blair lemondásra buzdította Kaddhafit

2015.10.02. 21:51

A volt brit miniszterelnök, Tony Blair miniszterelnöki megbízatásának lejárta óta sikeres PR-tanácsadóvá vált. Olyan közismert, és népszerű politikusoknak, cégeknek és üzletembereknek adott tanácsot, mint:

  • Ilham Alijev azerbajzsdáni elnök,
  • Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni elnök,
  • Viktor Pincsuk ukrán acélmágnás,
  • a JP Morgan és a BP,
  • az egyiptomi katonai junta,
  • a kuvati kormány, illetve több, a térségbeli elnyomó olajmonarchia által támogatott projekt,
  • valamint a 2011-ben elsöpört libiai diktátor, Moammer Kadhafi.

A brit The Independent cikke szerint az USA külügyminisztériuma, a State Department most olyan e-mailezéseket tett nyilvánossá, amelyek alapján 2011-ben, az arab tavasz kitörése és eszkalálódása után Tony Blair azt tanácsolta Kaddhafinak, hogy mondjon le, és keressen valami biztonságos helyet, ahol a feldühödött nép elől elbújhat. 

"Ha tud ilyet, menjen biztonságos helyre, mert a helyzet nem fog békésen rendeződni, és azután megkezdődhet a változás folyamata. Azt a folyamatot már lehet kezelni, és meg is kell találnunk a módját, hogy kezeljük" - írta Blair, és azt is hozzátette, hogy "beszéltem az emberekkel, és mindenki azt akarja, hogy békés vége legyen a dolognak".

Blair arról is írt Kaddhafinak, hogy fontos, hogy a kormány hagyja abba a fegyveres erők bevetését a tüntetők ellen, és hogy Kaddhafin látszódjon, hogy hajlandó részt venni a politikai átmenetben.

"Az EU és az USA nincs könnyű helyzetben most, és valahogy bizonyítanom kell, hogy békés vége lesz a történetnek" - írta Blair az e-mailben, amiben arra figyelmeztette Kadhafit, hogy ha nem mond le, akkor a dolgok nagyon gyorsan kicsúszhatnak a kezei közül. A levél elküldése utáni napon az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján befagyasztották Kaddhafi bankszámláját, korlátozták a külföldi utazásait, és a kormányát beidézték a Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

Kaddhafi augusztusban végül elmenekült, de két hónappal később a felkelők elfogták és megölték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?