Nyílt levélben fordult Merkel ellen 34 párttársa

2015.10.07. 13:51 Módosítva: 2015.10.07. 14:01

Harmincnégy német kereszténydemokrata politikus nyílt levélben szólította fel Angela Merkel német kancellárt, hogy változtasson menekültpolitikáján, írja a Focus. A levél lényegi állítása, hogy a Merkel által eddig folytatott "nyitott határok politikája" sem az európai, sem a német jogrendszernek nem felel meg, és nincs összhangban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikájával sem.

A levél aláírói között nincsenek országosan ismert CDU-képviselők. Nagyrészt polgármesterek, tartományi és helyi politikusok fejezik ki elégedetlenségüket Merkellel szemben, mert úgy látják, hogy a CDU által vezetett kormány nem képviseli az ő nézeteiket.

A levél fontosabb állításai:

  • A levélírók elismerik, hogy a menekültek megsegítését nemcsak a felebaráti szeretet parancsa diktálja, de a CDU programja is. Németország befogadóképessége azonban elérte a határait, a menekültek tömegei hosszútávon is súlyos terhet rónak a német szociális rendszerre. A menekültek előreláthatóan nehezen lesznek integrálhatók a német munkaerőpiacra.
  • A menekültek többsége olyan országokból érkezik, amelyek a német társadalomtól eltérő értékeket képviselnek. Az érkezők számára nem magától értetődők az olyan alapvető értékek, mint a demokratikus jogállam, a szólás- és véleményszabadság, ami a valláskritika lehetőségét is magában foglalja, a vallások békés egymás mellett élése, a nemek közötti egyenlőség, a szexuális kisebbségek elleni diszkrimináció tilalma, vagy Izrael létjogosultsága.
  • A levélírók támogatják a német kormány és az Európai Unió elképzeléseit a menekültválság kezelésére (az EU külső határainak védelme, a Szíriával szomszédos országok menekülttáborainak támogatása, a menekültügyi eljárások felgyorsítása, pénz helyett természetbeni ellátások stb.). A német kormány által tervezett lépések azonban nem elégségesek ahhoz, hogy érdemben csökkentsék a Németországba irányuló menekültáradatot.
  • A német határról azonnal fordítsák vissza azokat, akik egyértelműen nem háborús menekültek, és a vonatkozó törvények alapján nem jár nekik menedékjog. A már Németországban tartózkodó menekülteket a dublini szabályok szerint küldjék vissza abba az EU-tagállamba, ahol először regisztrálták őket.
  • Több támogatást kell adni Görögországnak és Törökországnak, egyúttal meg kell követelni mindkét államtól, hogy hatékonyan védje az EU külső határait.
  • Haladéktalanul lehetővé kell tenni, hogy a menekültek a törökországi, libanoni, jordániai menekülttáborokban megfelelő védelmet, ellátást, oktatást kapjanak.
  • Világos üzenetet kell küldeni a kibocsátó országoknak, hogy a nem politikai okokból üldözötteket Németország nem fogadja be. A politikai üldözöttek számára is tudatosítani kell, hogy ugyan jogosultak menedékre, de nem választhatnak ki maguknak egy célországot az EU-n belül.
  • Aki nem jogosult menekültstátuszra, azt haladéktalanul utasítsák ki az EU-ból. Azokat, akiknek a menekültügyi eljárását a dublini rendelet alapján másik országban kell lefolytatni, következetesen küldjék vissza abba a tagállamba. 
  • Olyan jogszabályi változtatásokra van szükség, hogy a lehető legkevesebben tudják elkerülni a jogszerű kiutasítást. Azoknak a német tartományoknak adjanak külön támogatást, amelyek a tömeges kiutasítások miatt a legtöbb terhet fogják viselni.
  • Középtávon ki kell dolgolzni azt a rendszer, amivel a menekülteket szét lehet osztani Európa országai között. A kvótába a családok vagy a vallási kisebbségek tagjai élvezzenek elsőbbséget.
  • Németország erős és sok menekültet képes befogadni, de a mostani nyitott határok nemcsak Németország szuverenitását kérdőjelezik meg, hanem azzal a veszéllyel is fenyegetnek, hogy Németország befogadóképességét és befogadókészségét is túlterhelik.
  • A menekültek ellenőrzés nélküli beáramlása veszélyzteti Németország belső nyugalmát, és erősíti a radikális és szélsőséges csoportokat.

Az Index menekülttérképe itt elérhető.