Merkel: Ez az én átkozott kötelességem

2015.10.08. 09:16 Módosítva: 2015.10.08. 09:28

Minden eddiginél őszintébb interjút adott szerda este a menekültválságban folytatott politikájáról az ARD közszolgálati televíziónak Angela Merkel német kancellár. Merkel aznap nem éppen meggyőző beszédet tartott Strasbourgban az Európai Parlamentben, de az esti interjút a német média nagyra értékeli.  Anne Will, a műsorvezető ugyanis ki tudta billenteni az egy hónapja mantraszerűen ismételgetett lózungokból a német kancellárt. 

Sikerülni fog? Merkel továbbra is kitartott korábbi kijelentése mellett, hogy a németeknek sikerülni fog az országba érkező menekültek integrációja, nincs ugyanis más alternatíva: "Sikerülni fog, erről nagyon mélyen meg vagyok győződve (...) Képzelje el, ha most azt mondanánk, nem fog sikerülni. Akkor mi lenne?" Merkel elismerte, hogy a most következő időszak a német újraegyesítésnél is nehezebb feladatot jelent, de optimizmussal és akarattal sok minden legyőzhető, ő egész életét így élte eddig.

Hány menekülttel lehet számolni?  A német kancellár őszintén azt mondta, nem tudja megmondani, hány menekült van Németországban, mert többféle statisztika van és egyelőre nincsenek megbízható számok. Azt főleg nem tudja megmondani, hogy holnap hányan jönnek, de biztos, hogy nagyon sokan. Erre számíthat mindenki. Az érkezők számát ő nem tudja befolyásolni, azt viszont igen, hogy a folyamat az országon belül rendezett keretek között történjen. Egy felmérés szerint ugyanakkor a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szírek túlnyomó többsége nem akar hosszabb távon Németországban maradni, hanem szeretne visszatérni hazájába. 

Mi Merkel terve? Erre a kérdésre először azt mondta, akkor ismerteti a tervét, ha lesz ilyen. Majd rövid, kínos csend után azt mondta: van tervem, de enekmegvalósítása nemcsak tőle függ.

Miért nem zárják le a határt? Merkel szerint a menekültek áradatát rövid  távon nem lehet megállítani. Türelemre van szükség, amíg a kiváltó okokat nem szüntetik meg. A határok lezárása nem megoldás, Magyarország példája is azt mutatta, hogy a menekültek más útvonalakat keresnek. 

Miért fogadják barátságosan a menekülteket? Merkel nem hajlandó részt venni egy olyan versenyben, hogy ki kezeli barátságtalanabbul a menekülteket, abban a reményben, hogy akkor majd nem jönnek. A kancellár szerint senki nem gondolja komolyan, hogy azért jönnek a menekültek Németországba, mert ő egy menekülttáborban az ott élőkkel szelfizett. "Németország barátságosan fogadja a menekülteket. Erre büszke vagyok."

Miért támogatják Törökországot? Felismerték, hogy ha sok pénzzel támogatják Törökországot, azzal jelentősen javítható az ott élő menekültek helyzete, és ez Európa helyzetén is javít. A törökországi menekülttáborokban élők körülményei nem elviselhetetlenek, de javítani kell ezeken, és lehetővé kell tenni, hogy dolgozzanak. "Ez az én átkozott kötelességem, hogy erről beszéljünk". 

Mi van a multikultival? Merkel ismét leszögezte: a menekülteknek be kell tartaniuk a német törvényeket, és igazodniuk kell a németországi élet szabályaihoz. Ha a multikulturalizmus azt jelenti, hogy mindenki kedvére tehet bármit, figyelmen kívül hagyva a közösség szabályait, akkor a "multikulti egy élethazugság".

Mit szól ahhoz, hogy 34 párttársa nyílt levélben támadt rá? Figyelmesen átolvasta a levelet, és abban több jó javaslatot is talált. 

Örül, hogy esélyes Nobel-békedíjra? Erre nincs ideje, és zavarja, szinte már nyomasztja ez az ügy. 

Mit hoz a jövő? Ezt ő sem tudja, de biztos abban, hogy úrrá lesznek a válságon. Hamis ígéreteket nem akar tenni, amiket már a következő héten nem tud betartani. Merkel annyit ígért: kész olyan keményen dolgozni ezért az ügyért, amennyi tőle telik. 

Az Index menekülttérképe itt elérhető.