A CSU alkotmánysértéssel vádolná meg Merkelt a menekültáradat miatt

2015.10.09. 13:36 Módosítva: 2015.10.09. 15:47
Befogadó menekültpolitikája miatt egyre jobban fokozzák a nyomást Angela Merkelen a német nagykoalíció pártjai. A bajor Keresztényszociális Unió a német alkotmány megsértésével akarja megvádolni a német kancellárt, ha nem szab gátat a menekülthullámnak. A szociáldemokrata alkancellár és a külügyminiszter nyílt levélben követelik a befogadható migránsok számának korlátozását. A németek 51 százaléka szerint nem tudnak úrrá lenni a menekültválságon, 48 százalék szerint pedig Angela Merkel nem jól kezeli a helyzetet.

Angela Merkel kereszténydemokratáinak (CDU) testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alkotmánysértéssel akarja megvádolni a német kancellárt, ha nem lép fel erélyesebben az országba irányuló menekülthullám megállítása érdekében. Ezt a bajor tartományi kormány jelentette be pénteki rendkívüli kabinetülése után.

A bajorok szerint ha Merkel nem állítja meg a menekültek beáramlását, azzal súlyosan veszélyezteti a tartományok önkormányzati cselekvési képességét, ami a német alkotmányba ütközik. Horst Seehofer, Bajoroszág tartományi kormányfője azt is követeli, hogy a menekültstátuszra egyértelműen nem jogosult embereket azonnal fordítsák vissza a német-osztrák határról, ellenkező esetben Bajoroszág a szükséghelyzet miatt önálló lépésekre szánja el magát (a német határok védelme szövetségi, nem tartományi hatáskör).

A menekültek beáramlásának korlátozását követeli a Spiegelnek írt írásában Sigmar Gabriel, a német nagykoalíció szociáldemokrata alkancellárja és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is. A cikk a Spiegel szombati nyomtatott számában jelenik meg, amiből a magazin online változata pénteken csak rövid kivonatot közölt.

A két nagy tekintélyű szociáldemokrata politikus az írásban nyíltan szembeszáll Angela Merkel eddig hangoztatott, befogadó politikájával.  

Nem tudunk tartósan minden évben több mint egymillió embert befogadni és integrálni.

- írják a levélben. A két szociáldemokrata politikus szerint a vitának nem szabadna a Merkel által hangoztatott "sikerülni fog" és "a csónak megtelt" közötti ellentétben kimerülnie, különben az a veszély fenyeget, hogy a menekültkérdés szétszakítja a német társadalmat.

Szerintük sokkal jobban figyelembe kellene venni a németek problémáit és igényeit a menekültválságban. A két politikus szerint a mostani politika csak addig folytatható, amíg nem terhelik túl a német állampolgárok segítőkészségét.

A németek példátlan segítőkészsége ellenére mindent el kell követnünk azért, hogy a Németországba érkező menekültek száma újra csökkenjen. 

Merkellel ellentétben ezért a két politikus most azt követeli, hogy határozzanak meg egy konkrét számot arra, hány menekültet tud Németország befogadni. Merkel eddig mindig arra utalt, hogy a politikai üldözöttek esetében nincs felső határ, a menedékstátusz ugyanis számukra a német alkotmány által biztosított alapjog.  

Sigmar Gabriel és Steinmeier feltehetően a közszolgálati tévé (ZDF) most megjelent közvélemény-kutatásának eredményei miatt tartotta fontosnak a megszólalást:

  • a németek 51 százaléka szerint az országba olyan sok menekült érkezett, hogy ezt már nem bírja el Németország
  • a németek 74 százaléka szerint a menekültválság kezelésének költségei miatt más területeken megszorításokra lesz szükség
  • a németek 62 százaléka szerint a menekültek nagy száma a bűnözés elharapózásához vezet
  • a németek 48 százaléka szerint Angela Merkel kancellár nem jól kezeli a menekültválságot
  • a tíz legnépszerűbb politikus listáján Angela Merkel az 1. helyről a 4.-re esett vissza. A lista 2. helyén Steinmeier áll, Sigmar Gabriel Merkel után az 5.

Merkeltől régebb óta várnak olyan nyilatkozatot, amiben megálljt parancsol a menekültek befogadásának, a kancellár azonban továbbra is kitart amellett, hogy Németország elég erős és megoldja ezt a problémát.

Nemrég 34 kereszténydemokrata politikus egy nyílt levélben arra figyelmeztette Merkelt, hogy szerintük a német kormány nem képviseli az ő álláspontjukat. 

Folyamatosan élesen bírálja Merkel menekültpolitikáját a kereszténydemokraták testvérpártját, a bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehofer is. Az Orbán Viktorral a legtöbb ponton egyetértő Seehofer népszerűségi indexe is emelkedett a menekültválság miatt. Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy ha a német kormány nem erősíti meg a határok védelmét, a bajorok önálló lépésre szánják el magukat. 

ZDF: A menekültek 50 százaléka nem akar beilleszkedni

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából október 6. és 8. között végzett közvélemény-kutatás szerint a németek 51 százaléka nem gondolja, hogy az ország megbirkózik a menekültek nagy számával. A bizakodók aránya 45 százalék. Két héttel ezelőtt az optimisták aránya 57 százalék volt, a kételkedők pedig kisebbségben voltak, arányuk 40 százalékos volt.

A reprezentatív felmérésben megkérdezetteknek csak 24 százaléka nem tart attól, hogy megszorításokra lesz szükség, 74 százaléka szerint a menekültek ellátása miatt más területeken megszorításokra lesz szükség. Csupán 24 százalék nem tart ettől.

Csaknem kétharmados, 62 százalékos azok aránya, akik szerint a menekültek nagy száma a bűnözés elharapózásához vezet. A németek 34 százaléka szerint nem emelkedik a bűnözés a menekültek tömege miatt.

A lakosság többsége - 61 százalék - szerint nem fenyegeti a menekültek nagy száma a német társadalom és kultúra értékeit. 33 százalék viszont tart attól, hogy a menekülthullám miatt veszélybe kerülnek a német értékek.

A megkérdezettek 50 százaléka szerint a legtöbb menekült nem akar beilleszkedni a német társadalomba, 44 százalék szerint viszont van bennük ilyen hajlandóság.  

Az Index menekülttérképe itt elérhető.