Egy tunéziai szerveződés kapta a Nobel-békedíjat

2015.10.09. 11:04

A Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett (Tunisian National Dialogue Quartet) kapta idén a Nobel-békedíjat, ami elsőre úgy hangzik, mintha egy jazz-zenekar lenne a kitüntetett, pedig nem: ez egy tunéziai szervezet. Az indoklás szerint a kvartett sokat tett azért, hogy a 2011-es események után kialakuljon Tunéziában a többpárti demokrácia, békés legyen az átmenet a forradalmi események után.

A bizottság döntése nyilvánvalóan egy üzenet is, hiszen a tunéziai példa azt mutatja, hogy az arab tavasz néven ismert politikai események nem minden országban okoztak káoszt, Tunézia demokratizálódott. A Nobel-bizottság szerint örömteli látni, hogy van olyan ország, ahol a vallási és világi erők összefogva képesek voltak demokratizálni az államot. 

Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettet 2013 szeptemberében alapították, négy tunéziai szervezetet tömörít: egy ügyvédi szervezetet, egy szakszervezetet, egy ipari szervezetet és egy civil jogi szervezetet. 

Az először 1901-ben átadott Nobel-békedíjat azok kaphatják, akik „a legtöbbet tették a népek közti testvériség, a leszerelés és a békekonferenciák előmozdításáért”. A díj 300 millió forintnak megfelelő norvég korona.  

Az orvosi, fizikai, irodalmi és a csak 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díjjal ellentétben ezt nem a Svéd Királyi Akadémia, hanem a norvég parlamentből választott bizottság ítéli oda, sokszor a bizottság tagjai nem is értenek egyet a döntéssel, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.   

A Nobel Intézet idén 273 jelölést kapott: hogy kik ők, azt sose fogjuk megtudni, és a 20-30 fős szűkített lista tagjainak nevét is csak 2065-ben hozzák majd nyilvánosságra. 

Tavaly a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért, az elnyomásuk elleni küzdelemért az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai megosztva kapták a Nobel-békedíjat.