Lángoltak a menekülttáborok Szerbiában

2015-10-21T110510Z 1452546270 LR1EBAL0USM20 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.10.21. 08:09 Módosítva: 2015.10.21. 11:39
A hideg éjszaka miatt minden éghető anyagot felgyújtottak a menekültek, hogy megmelegedjenek. A szlovén parlament felhatalmazta a hadsereget a segítségnyújtásra, és Zágrábot hibáztatják a leterheltségük miatt. Az osztrák rendőrök visszafordítottak egy csapat menekültet. Fogy a horvátok pénze, nem csoda: eddig nekünk is 60 milliárd forintba került.

Könnyen megismétlődhet a szerb-horvát határnál az, ami kedden történt, azaz újra áttörhetik a menekültek a rendőrsorfalat. Az Index helyszíni tudósítói arról számoltak be, hogy Berkasovónál jelenleg 4-5 ezer menekült torlódott fel a határátkelőhelynél, ugyanott, ahol tegnap áttörték a sorfalat.

Ez egy kis határátkelő, ahol mesterségesen lassítják az átjutást, tudósítóink szerint nagyjából három óránként szállítanak el egy busznyi ember, miközben folyamatosan érkeznek buszokkal az átkelőhelyre. 

A szlovén hatóságok készülnek egy újabb kitörésre: a menekülteket sorokba rendezve regisztrálják és terelik a buszokra. A tömeget rendőrök őrzik, akik türelemre kérik az embereket.

A keddről szerdára virradó éjszakát legalább négyezer ember a szabad ég alatt töltötte, mínusz egy fokban, további közel 2200 menekült az opatovaci menekülttáborban várta, hogy átjusson Szlovéniába. Napközben harminc busz szállította az embereket a befogadóhelyről a határhoz. A szlovén hatóságok arról tájékoztattak, hogy az ország menekültállomásain ötezer ember éjszakázott – írja az Index.hr.

A horvát hírportál arról is beszámolt, hogy Horvátország a hétvégén az EU pénzügyi támogatását fogja kérni. Egy hónap alatt 212 ezer menekült haladt át az országon, ez kimerítette a tartalékaikat.

Magyarországnak eddig 60 milliárd forintjába került a menekültválság – jelentette ki Vígh László fideszses országgyűlési képviselő a horvát-magyar határon. Bár a zágrábi vezetés nem költött nemzeti konzultációra, médiakampányra és kerítésra, nagyságrendileg a horvátok is ennyit költhettek a helyzet kezelésére. Hivatalos adatokat még nem közöltek.

Kifejezetten rosszak a körülmények a határokon: Szerbiában 2-3 fok volt az éjszaka, ezért sokan tüzet raktak, hogy melegítsék magukat. Takarókat, ruhákat, ágakat gyújtottak meg a migránsok a szerb-horvát határ melletti Berkasovóban, a szlovéniai Brezicében néhány épület és húsz sátor gyulladt meg a menekülttáborban. A tűzoltók délutánra megfékezték a lángokat.

Eközben a szlovén parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette.

A képviselők az ehhez szükséges kétharmados többséggel - 66 támogató szavazattal, öt voks ellenében - módosították a honvédelmi törvényt, újabb hatáskörökkel ruházva fel a hadsereget a migránsválság idejére, de legfeljebb három hónapra, nyitva hagyva a lehetőséget az időtartam meghosszabbítására.

Naponta beszélek telefonon a horvát miniszterelnökkel, de ez nem ér sokat. A horvát hatóságok nem kommunikálnak és nem együttműködőek velünk.

– mondata Miro Cerar kormányfő a Die Weltnek adott interjújában. Szerinte Zágráb nem tartja be a megállapodásukat, ami miatt folyamatosan nő országán a terhelés. Cerar a többi EU-s országtól várna segítséget, mert „Szlovénia a legkisebb ország a balkáni migránsútvonalon, limitált lehetőségekkel.”

Mintegy 150 migránst megállítottak az osztrák hatóságok szerdán délelőtt. Ők vonattal akartak átmenni Ausztriába, de a rendőrök visszafordították őket. A szlovének elszállították őket a jesenicei befogadóállomásra, hogyan ott tegyék őket buszokra. Az osztrák rendőrség arról számolt be, hogy több menekült érvénytelen papírokkal akarta átlépni a határt, őket nem engedték belépni az országba – írja az MTI.

(borítókép: egy tábortűztől lángra kapott menekülttábor ég Szlovéniában - Reuters)