Buszokkal viszik el a szlovén-osztrák határról a migránsokat

2015.10.22. 10:21 Módosítva: 2015.10.22. 21:37
Megunták a várakozást az osztrák-szlovén határ közötti senki földjén felállított táborban. Itt már lezártak a határt, de a szlovén kormány attól tart, hogy Ausztria felfüggeszti a menekültek fogadását.

Lezárták a határt az osztrák hatóságok a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között. Több ezer menekült tört ki, őket teherautókkal tartóztatták fel az osztrák rendőrök. A földön ülve és fekve várják, hogy átengedjék őket Ausztriába – értesült az MTI.

Helyszíni tudósítónk szerint este rengetegen várakoztak a határon, körülbelül ezerötszáz ember, de nem nagy mozgás volt, néha-néha érkezett egy busz, amivel elvittek körülbelül negyven embert.

A tömeg elveszítette a türelmét, mert nagyon lassan szállították tovább az embereket Ausztriába. 

Buszokkal viszik el őket

Este kilenc órakor bejelentették, hogy buszokkal szállítják tovább a senki földjén ülő migránsokat.

A korábbi feszült hangulat után a bevándorlók estére nyugodtabbak lettek, mert látták, hogy megindult a szállítás - jelentette a tudósító.

Közben a határ túloldalán található sentilji táborból közben folyamatosan szöknek át az emberek a "senki földjére", hogy minél hamarabb buszra szállhassanak.

Nap közben  helyszínre érkezett Johanna Mikl-Leitnert osztrák belügyminiszter, és Spielfeldre várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.

A horvátok szándékosan beleengedik a menekültek a folyóba, hogy átússzanak Szlovéniába. A tömegben terhes nők és gyerekek is vannak. A Sotla itteni szakasza nagyon veszélyes!

– idézi Boštjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkárt a Planet Siol. A politikus egy szerda éjjeli videót is bemutatott. A hőkamerás felvételen látszik, hogy egy vonat megáll a szlovén határ előtt és egy csoport a vágányok mellett, egy másik pedig a Sotla folyón átúszva probál bejutni Szlovéniába.

A horvátok folyón úsztatják Szlovéniába a menekülteket

Egy nézeteltérés miatt megkéseltek egy menekültet a horvát-szlovén zöld határon. A megszúrt férfit kórházba szállították, két migránst őrizetbe vett a rendőrség - közölte az STA szlovén hírügynökség.  Délben lezárták a rigoncei horvát-szlovén határt az eset miatt. Jelenleg 100-150 menekült várja, hogy továbbszállítsák innen.

Az osztrákok sem bírják erővel

Az osztrákokkal folytatott egyeztetéseim alapján úgy sejtem, hamarosan lezárják a határt

– idézi Györkös Žnidarjeva szlovén belügyminisztert a Planet Siol.

A politikus szerdán hosszan egyeztetett az osztrákokkal, hogy több menekültet adhassanak át nekik naponta, de Bécsből arról tájékoztatták, problémát jelent az emberek elszállásolása.

Kétezer fővel kell megemelni a rendőri állományt - mondta Johanna Mikl-Leitner, osztrák belügyminiszter. A politikus szerint a rendőrség túlterhelt a menekültválság miatt. A hatóságok úgy becsülik, hogy dél-ausztriai Spielfeld átkelőnél 3-4000 menekült várakozik.

A szlovén teherautók előtt már lezárták az új šentilji határátkelőt, mivel az egyik sávban több száz menekült indult el gyalog Ausztria felé délelőtt. A korlátozás várhatóan csak 6 órán át tart majd, de már 1,5 kilométeres a kamionsor – közölte a szlovén rendőrség. A város régi átkelőjét teljesen lezárták, a regedei (Gornja Radgona-i) Mura-hídon félpályán lehet csak közlekedni az úton vonuló menekültek miatt. Őket a hatóságok begyűjtötték, és kora délután továbbszállították őket Ausztriába.

Ljubljana már a hét elején jelezte: fogynak az erőforrásai, a balkáni úton Szlovénia a legkisebb ország, emiatt nehezen tudják ellátni a tömeget. Az Európai Uniótól rendőri és anyagi segítséget kértek, amelyről folyamatosan egyeztetnek Brüsszellel. Most Dubajból érkezett egy repülőgép segélyszállítmányokkal, ez csütörtökön juthat el a menekültekhez.

Egy esetleges határzárra már készül Zágráb is. „Ha Ausztria és Németország megtiltja a belépést, mi is hasonlóképpen teszünk” – mondta Ranko Ostojić horvát belügyminiszter múlt pénteken. Ebben az esetben Szerbiáig juthatnak a menekültek, és egyetlen út marad az Európai Unióba: Románia. Innen viszont a menekültek csak Magyarországon keresztül mehetnének nyugat felé.

„Törökországnak nem egy hadseregre, hanem segítségre van szüksége” – közölte Ante Kotromanović horvát védelmi miniszter. Zágráb abban látja a menekültválság megoldását, ha a török-görög határon megállítják az érkező tömeget. Emellett fognak érvelni a hétvégi EU-csúcson is – írja az Index.hr

Bosznia-Hercegovina tíz rendőrt és menekültügyi szakembert küldött a presevói menekülttáborba, Szerbiába, hogy megfigyeljék az ottani helyzetet. „Az itt szerzett tapasztalatok sokat segíthetnek abban, hogy felkészüljünk egy esetleges menekülthullámra” – közölte Dragan Mektić bosnyák belügyi tárcavezető.

Az osztrákok kedvéért lassítanak

6113 menekült érkezett Horvátországba szerda este 9 óráig. Az opatovaci ideiglenes befogadóállomáson jelenleg 3500 ember várakozik. A magyar–szerb határzár óta közel 214 500 migráns lépett be Horvátországba – közölte a horvát belügyminisztérium.

Szlovéniában még mindig fennakadások vannak a menekültek regisztrálásában és továbbszállításában. Szerdáról csütörtökre virradóra 2644-en várakoztak a táborokban és további 7547-en a regisztrációs pontoknál. Szombat óta 34 ezer menekültet fogadtak. Lassabban szállítják Ausztriába a menekülteket, mint ahogy érkeznek: szerdán 12 ezren léptek be Horvátország felől és csak 7-8 ezren hagyták el az országot.

2500 ember gyalog ment át a hosszú várakozás miatt a szlovéniai Újhelynél (Novo Mesto) a zöldhatáron. Őket a rendőrség összegyűjti és elszállítja a befogadóállomásokra. Itt fűtött sátrakkal, takarókkal várják az embereket.

Dobovában több menekült tüntetett az ideiglenes tábor rossz körülményei miatt. A mintegy 700 ember gyalog, a zöld határon át jött Horvátországból. Őket a rendőrség feltartóztatta, és átszállította más menekülttáborokba. 11 órára kiürült a település – tájékoztatott a szlovén rendőrség.

4500 migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban csütörtökön. Szerbián az idén mintegy 260 ezren haladtak át – írja az MTI.

Szerdán 39 embert fogott el a magyar rendőrség tiltott határátlépés miatt.  Három ember ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az Index tudósítója szerdán a szerb–horvát határon járt, és áldatlan állapotokat talált, riportunkat itt olvashatja el.

Berkasovo