Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Elérte a gigahurrikán Mexikót

2015-10-24T014918Z 970039965 TM3EBAN1OG201 RTRMADP 3 US-MEXICO-S
2015.10.24. 08:40

Mexikó délnyugati részét elérte a Patricia hurrikán, amit a nyugati félteke legerősebb hurrikánjaként írtak le a meteorológusok. Kedden indult, még trópusi viharként, aztán hamar nagyon felerősődött, és ötös fokozatú hurrikánként várták Mexikóban.

Műhold felvétel a Patrícia hurrikánról

Több körzetben rendkívüli állapotot hirdettek ki a hatóságok Colima, Nayarit és Jalisco államokban, az iskolák zárva maradtak, több száz óvóhelyet nyitottak meg. A hurrikán érkezésére készülve a helyiek homokzsákokból emeltek gátakat házaik körül, bedeszkázták az ablakokat és élelmiszerkészleteket halmoztak fel, írta az MTI.

A mi időnk szerint a kilenc kilométeres átmérőjű hurrikán szombaton hajnalban elérte a szárazföldet, de veszített az erejéből, már csak négyes fokozatúnak számított.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerint nagyjából háromezer otthonban tett kárt, de nem érkezett jelentés sérülésekről vagy halálesetekről. Nagyjából 235 ezer háztartásban elment az áram, de a felének még aznap sikerült visszahozni.

A Patricia hurrikánt erősségben ahhoz a Haiyan tájfunhoz hasonlítják, ami 2013-ban 6300 emberrel végzett a Fülöp-szigeteken. Ezért a mexikói kormány elővigyázatosságból több mint 400 ezer embert telepített ki. A várakozások szerint a hurrikán felkaphatja az autókat is, és lerombolhat könnyedebb szerkezetű házakat is.