Tekla
5 °C
19 °C

Merkel: A menekültek tanuljanak németül

2015.10.24. 18:17

Az újonnan érkező bevándorlók gyors integrálását sürgette Angela Merkel német kancellár szokásos szombati rádióüzenetében. Merkel szerint minél előbb munkát, oktatást kell kapniuk és meg kell tanulniuk németül, írja az MTI.

Németország megtanulta az 1960-as évek leckéjét, amikor sok török vendégmunkás jött az országba. "Mindenki azt hitte, hogy várhatóan hazatérnek, de végül több nemzedék is itt maradt"- mondta erről Merkel, aki szerint a kevésbé iskolázott menekülteknek képzésben kell részesülniük, hogy munkát kaphassanak, és a gyermekeiknek gyorsan iskolába kell kerülniük.

Merkel 600 órás integrációs tanfolyamot javasolt, amelynek keretében segítenek a menekülteknek a nyelv és a kultúra elsajátításában.

A tanfolyamot még azelőtt elkezdhetnék, hogy hivatalosan megkapnák a menekült státust.

Eközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Funke német lapkiadónak újságjainak adott interjújában a vasárnapi rendkívüli migrációs értekezlettel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a helyzet kezeléshez szorosabb együttműködésre és konkrétabb megállapodásra van szükségünk a térség államai között. Európában ugyanis nő az aggodalom, hogy a tél közeledtével, az egyre hidegebb időjárási körülmények közepette mi lesz a nyugat-balkáni államokban rekedt menekültekkel.

Juncker egyben méltatta Merkel menekültügyi politikáját, és azt, hogy a közvélemény-kutatások eredményei sem késztették a kancellárt irányváltásra.

Juncker azt mondta, nem a rövidtávú népszerűség, hanem a tartalom a fontos.

Eközben a berlini városvezetés bejelentette, hogy ideiglenes szállást rendez be a forgalomból kivont tempelhofi repülőtér egyik hangárjában. A hatóságok szerint várhatóan ezer ember érkezik a hét végén a fővárosba. Berlinben 90 további befogadóhely már megtelt, így tűzoltók, katonák és a mentőszolgálatok munkatársai gyors ütemben dolgoznak 73 nagy sátor felállításán a 2008-ban bezárt repülőtér egyik hangárjában.

Segélymunkások és egészségügyi dolgozók is részt vesznek a munkálatokban, amelyek eredményeképpen ezer embert tudnak majd elhelyezni. A repülőtér bezárása óta a tempelhofi hangárokban különböző rendezvényeket - gálaesteket, divatbemutatókat, sőt hoki mérkőzéseket - tartanak.