Elszabadult katonai léghajót kergetett Amerika

2015.10.28. 22:02 Módosítva: 2015.10.28. 22:52

Elszabadult egy katonai léghajó egy marylandi katonai bázisról, hogy aztán az Egyesült Államok különböző pontjain bukkanjon fel. A katonaság egyelőre keresi a barátságosan bálnás kinézetű, de amúgy katonai célokra tervezett szerkezet befogásának módját.

Az elszabadult objektumot nem sokkal később Pennsylvania felett látták, majd Twitter-bejegyzések alapján követték felbukkanását a keleti part különböző pontjain.

A katonaságban végül két F-16-ost küldtek a léghajó után, amelyek 5000 méteres magasságban követik a szerkezetet. A katonaság kapcsolatban van a légi közlekedésért felelős amerikai hatósággal, az FAA-vel. Azt azonban még nem tudják, hogy fogják be a ballont.

A közel 80 méter hosszú léghajó a katonaság kísérleti objektuma, amelyet radarral láttak el, hogy jelezhesse a közeledő drónokat és egyéb repülő tárgyakat. A kísérlet eddig 2,7 milliárd dollárba került, és aLos Angeles Times szerint nem nem teljesített jól a teszteken.

A léghajó hatékonysága annyiban mindenesetre lemérhető, hogy Amerika felett vándorolva áramszünetek sorát okozza, ahogy földig lógó horgonyával elszakítja a vezetékeket, írja a Buzzfeed.

Azóta a Pentagon megerősítette, hogy az elszabadult léghajó amerikai idő szerint délután egy óra tájékán lezuhant a pennsylvaniai Montour Countyban. Először leszakadt a hajó hátsó szárnya, majd maga a szerkezet is lezuhant, szerencsére személyi sérülés okozása nélkül.