A német alkancellár szerint nem a kelet-európaiakra kéne mutogatni

2015.11.02. 19:08

Sigmar Gabriel német alkancellár egy berlini sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem szabad erkölcsi alapon ujjal mutogatni a kelet-európai tagállamokra a menekültekkel kapcsolatos ügyekben, írja az MTI.

A német alkancellár szerint le kell folytatni egy vitát az ügyben, mivel a menekültekkel kapcsolatos helyzet már az Európai Unió szétesésével fenyeget és azt is be kell látni, hogy nem csak Kelet-Európában nem látják szívesen a menekülteket, hanem Franciaországban és az Egyesült Államokban sem.

Ezzel együtt azt is megemlítette, hogy Németországban egyre erősödik az a vélemény, hogy a kelet-európai országoknak nem helyénvaló elfogadni az uniós támogatásokat, majd aztán elbújni, amikor egy menekültválság miatt kérdésessé válik az Európai Unió sorsa. Inkább arra kéne mindenkit emlékeztetni, hogy mekkora sikertörténet a közép-kelet-európaiak uniós integrációja.

Az alkancellár Oroszországra is kitért, akiket fair partnerként visszacsalogatnának az EU-hoz, aminek szüksége van egy gazdaságilag és társadalmilag stabil Oroszországra, hogy kibontakozhasson ott egy demokratikus folyamat. Ehhez viszont minél hamarabb véghez kell vinni a minszki megállapodást, amivel megszüntethetnék az oroszokkal szembeni gazdasági szankciókat. Addig viszont erről szó sem lehet, de ehhez már Ukrajna is kelleni fog.