Hazaszállították az egyiptomi légi katasztrófa áldozatait

2015-11-02T065035Z 302384245 GF20000042722 RTRMADP 3 EGYPT-CRASH
2015.11.02. 06:20 Módosítva: 2015.11.02. 08:50

Megérkezett Szentpétervárra hétfő reggel az az orosz repülőgép, amely az Egyiptomban történt légi katasztrófa halálos áldozatainak földi maradványait szállította. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint 144 áldozat maradványait szállították Szentpétervárra, írja az MTI. A gépen 217 utas, köztük 17 gyermek, és hét főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

A holttesteket a repülőtérről egy szentpétervári halottasházba vitték, ahol azonosítják őket. Az áldozatok rokonai DNS-mintákat adtak a szentpétervári repülőtéren kialakított válságközpontban. Hétfő este egy újabb orosz repülőgép indul Kairóból Szentpétervárra a többi halálos áldozat maradványaival - közölte Vlagyimir Szveteljszkij, az orosz katasztrófavédelem képviselője az egyiptomi fővárosban.

Az egyiptomi és orosz hatóságok azt közölték, hogy egyelőre nem áll módjukban megmondani, mi okozta az utasszállító repülőgép szerencsétlenségét. Viktor Szorotcsenko, a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője kijelentette, hogy a repülőgép még a levegőben esett szét egyelőre ismeretlen okokból, és darabjai húsz négyzetkilométeres térségben szóródtak szét.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Egy rossz minőségű videót is közzétettek, amin állítólag a gép lelövése látható.

Iszlám Állam dzsihadista szervezete állítja ők lőtték le az orosz repülőgépet

Orosz és egyiptomi szekértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol megtalálták a két fekete dobozt. Mind Egyiptomban, mind Oroszországban megkezdték a vizsgálatot, miközben Franciaországból és Németországból várnak további szakértőket Egyiptomba annak a megszokott procedúrának a keretében, amelyet az Airbusokkal kapcsolatos szerencsétlenségek esetében végeznek. Szokolov egyébként korábban nem tartotta hitelesnek a merénylettel kapcsolatos változatot:

Megjelentek különféle információk arról, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek.

Az AFP által megkérdezett szakértők mindenesetre hangsúlyozták: mindaddig, amíg a fekete dobozokat nem sikerül kiértékelni, sem az nem zárható ki, hogy a gép fedélzetén bomba robbant volna, sem az, hogy esetleg - amikor a gép technikai okokból alacsonyabbra ereszkedett - földről kilőtt rakéta találta el.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas és hét főnyi személyzet tartózkodott. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Vasárnap az orosz légügyi hatóság, a Rosztransznadzor elrendelte a Kogalymavia működésének ideiglenes felfüggesztését. A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság után vasárnap a dubaji székhelyű Emirates is bejelentette, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölötti légi folyosót, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. Ugyancsak módosította a Sarm-es-Sejkből Moszkvába tartó járatainak útvonalát az eddig e légi folyosót használó Uralszkije Avialinii és a Nordvind orosz légitársaság.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla