Géza
-11 °C
-4 °C

Rekord: 218 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren

2015.11.02. 20:45

Több mint 218 ezer menekült érkezett Európába a Földközi tengeren októberben, ezzel megdőlt az eddigi havi rekord - jelentette az AP hírügynökség az ENSZ közlése alapján.

Erősödik a nyomás a horvátoknál

Az MTI zágrábi tudósítója arról számolt be, hogy erősödött a migrációs nyomás Horvátországban: huszonnégy óra alatt 9500 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 309 578 migránst vettek nyilvántartásba, többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében. Vasárnap éjféltől hétfő 15 óráig 5907 migráns érkezett az országba, jelenleg a kelet-szlavóniai befogadóállomáson 3337-en tartózkodnak. Keddtől a Közel-Keletről érkező bevándorlókat az opatovaci sátortáborból vonattal közvetlenül Bródba, a téliesített tranzitközpontba szállítják a horvát hatóságok, majd rövid időn belül Szlovéniába viszik tovább őket.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 127 399 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Vasárnap 7611, hétfő 12 óráig újabb 3161 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

Új útvonalakat keresnek

Új útvonalakat keresnek a migránsok a balkáni útvonal nehézségei miatt. Négy kurd határsértőt tartóztatott fel a horvát rendőrség a Plitvicei-tavak közelében vasárnap, akik Bosznia-Hercegovinán keresztül próbált meg Horvátországba jutni. A szabálysértésért előállított határsértőket gyorsított eljárásban hétfő délután bíróság elé állították, és valószínűleg még a nap folyamán kitoloncolják őket az országból.