Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

1949 óta először találkozik egymással a kínai és a tajvani elnök

2015.11.03. 23:41

Először találkozik egymással 1949 óta a tajvani és a kínai elnök; Ma Jing-csiu és Hszi Csin-ping történelmi megbeszélését szombaton tartják Szingapúrban, írja az MTI.

„Ma elnök látogatásának célja egyrészt a béke biztosítása a Tajvani-szoros két oldalán, valamint a szoros status quójának fenntartása" – áll Charles Csen tajvani elnöki szóvivő közleményében.

A szóvivő hangoztatta, hogy semmilyen megállapodást vagy közös nyilatkozatot nem írnak alá a látogatás alatt.

A két elnök kétoldalú érdeklődésre számot tartó kérdésekben folytat eszmecserét - mondta Csen.

Kína ma is területe részének tartja Tajvant. Egy szerdai sajtótájékoztatón várhatóan több részletet is nyilvánosságra hoznak a szombati szingapúri találkozóról. Ma Jing-csiu csütörtökön tart nemzetközi sajtótájékoztatót.

A polgárháború végén, 1949-ben ellentétes politikai rendszert választó Kína és Tajvan között enyhültek a kapcsolatok, amióta a Kuomintang párt vezetőjét, Ma Jing-csiut választották meg 2008-ban Tajvan elnökévé, majd 2012-ben ismét megnyerte az elnökválasztást.

A tajvani közvélemény ugyanakkor ellenzi a Kínával való szorosabb viszonyt, attól tartva, hogy Peking megnövelné a befolyását a szigeten.

Ma Jing-csiu mandátuma jövőre jár le, és az alkotmány értelmében több elnöki megbízatást nem tölthet be. A januári elnökválasztáson a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb ellenzéki párt, a Pekinggel való közeledéshez szkeptikusan viszonyuló Demokratikus Haladó Párt jelöltje az esélyes.