Emma
9 °C
26 °C

A kemény drog is legális lehet Írországban

2015.11.03. 11:17

A jövő évtől megnyílnak a drogfelhasználók számára a belövéshez steril körülményeket biztosító szobák Írországban – jelentette be a Nemzeti Drogstratégiáért felelős miniszter.

Az Irish Times által idézett Aodhán Ó Ríordáin szerint a droghasználat dekriminalizációjával eltűnik a kábítószerfüggőkről a társadalmi megbélyegzés, így hatékonyabban lehet a gyógyulást is elősegíteni. A klinikailag ellenőrzött szobákban biztosított kábítószeradagok további haszna, hogy a fogyasztók így leválaszthatók az illegális kábítószer-terjesztésben érdekelt szervezett bűnözésről is.

A miniszter tervei szerint még tovább menne, támogatja, hogy a kis mennyiségű kokain, heroin birtoklása ne legyen bűncselekmény. Az árusítás, terjesztés azonban továbbra is annak számítana – igaz, a terjesztés elleni küzdelmet megnehezítheti a kis mennyiséget legalizáló kiskapu.

Ó Riordáin szerint a drogokat 2001-ben dekriminalizáló Portugália tapasztalatai is azt mutatják, hogy az a stratégia hatásos lehet a drogfogyasztás visszaszorításában.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
5999 Ft
4800 Ft