Béla
12 °C
27 °C

Mindent tűzre dobtak, ami a kezükbe került

2015.11.03. 11:14 Módosítva: 2015-11-03 12:22:42

A szlovén-osztrák határon lévő Sentilj füstfelhőbe burkolózott az éjszaka, miután a határon feltorlódott menekültek több száz tüzet gyújtottak, hogy felmelegedjenek, jelenti az MTI.

Az éjszaka ismét több ezren vártak arra, hogy átjuthassanak Ausztriába, de az osztrák hatóságok csak szakaszosan, kisebb csoportokban engedték be a menekülteket. A menekültek - akik között volt, aki már 13 órája várt víz és élelem nélkül - mindent tűzre dobtak, ami a kezük ügyébe került. Végül azonban feladták, és visszahúzódtak a sentilji tábor fűtött sátraiba. Az Accuweather.com szerint Sentiljben hajnalban 1 fok volt.

Reggeli adatok szrint Szlovénia különböző befogadóállomásain ötezer menekült van, közülük háromezren a sentilji táborban. Szlovéniában a magyar-horvát határ lezárása óta közel 135 ezer menekültet vettek nyilvántartásba.

A szlovén belügyminisztérium államtitkára szerint a nyomás növekedése miatt lehetséges, hogy a migránsok egy részét ismét az osztrák határ melletti Gornja Radgonához irányítják, így tehermentesítve a szintén osztrák határnál lévő sentilji tábort, amely kétezer fő befogadására alkalmas és amelyben folyamatosan kétszer annyian tartózkodnak.

Eközben mától vonattal szállítják a menekülteket a szerbiai Sidről a horvátországi Bródba egy nemrégiben kötött szerb-horvát megállapodás keretében. Az első vonat reggel 7-kor indult el ezer menekülttel. Az igényektől függően naponta 4-5 járatot indítanak. Szerbiából naponta 4-6 ezer migráns érkezik Macedónia felől.