Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Franciaországban eltörlik a melegek véradási tilalmát

2015.11.04. 12:58

Franciaország eltörölné a melegek véradási tilalmát megfogalmazó törvényt, amit 1983-ban az AIDS terjedésének megelőzésére hoztak, írja a francia The Local.

A francia egészségügyi miniszter bejelentése szerint a tilalom feloldása szerepelt François Hollande elnökválasztási kampányában is, és a jövő évtől kezdődően fokozatosan kerül bevezetésre.

Marisol Touraine szerint a véradásnak nem lehet feltétele a szexuális irányultság. Első körben azok a meleg férfiak adhatnak majd vért, akik az elmúlt 12 hónapban nem éltek szexuális életet. A homoszexuálisok jogaiért küzdő csoportok üdvözölték a döntést, de mint mondták, az egyenlőségig még hosszú az út vezet. 

A gyakorlat nemcsak Franciaországban, hanem számos európai országban érvényben van, így Nagy-Britanniában, Svédországban és Magyarországon is, míg máshol akkor adhatnak vért meleg férfiak, ha fél-egy éven belül nem volt szexuális kapcsolatuk - ehhez a gyakorlathoz csatlakozik most Franciaország. Ugyanakkor Olaszországban és Spanyolországban nincs átmeneti idő, a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem.

A magyar Országos Vérellátó Szolgálat egy meleg férfi augusztusi panaszára reagálva azt írta, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően vért csak olyanoktól fogadnak el, akinek ez az egészségi állapotát nem veszélyezteti, és "akinek életvitele, szokásai semmilyen kockázatot nem jelenthet a vérkészítményt kapó betegek számára".