Benedek
-4 °C
5 °C

Rekordmennyiségű menekült lépte át az orosz-norvég határt

2015.11.04. 17:40

A múlt hét során összesen 793 menekült lépte át az orosz-norvég határt, a rekord azonban ezen a héten jó eséllyel megdőlhet, ugyanis hétfőn mindjárt 174, kedden pedig 196 ember lépte át a határt, írja a norvég Local. A menekültek több mint fele afgán.

Norvégia közel 200 kilométer hosszan határos Oroszországgal, az érintett szakaszon pedig Storskog az egyetlen törvényes határátkelőhely, ahol idén már csaknem háromezer menekült kelt át. Többségük biciklin érkezik, annak érdekében, hogy kijátssza azt a szabályt, amelyik kimondja, hogy gyalogszerrel nem lehet átlépni egyik országból a másikba.

A határátkelő forgalma egyébként egészen csekély szokott lenni, Norvégia pedig közben újabb menekülttábort telepített a közeli Kirkenes város repülőterén. A helyi bevándorlási hatóságok egyébként hétfőn Twitter-üzenetben figyelmeztették a menedékkérőket, hogy a határ átlépésével a visszatoloncolás lehetőségét kockáztatják, a norvégok pedig szigorúak: nem az orosz területekig, hanem egészen az afgán fővárosba, Kabulba küldenék vissza a menekülteket.

A Twitter-posztot több médium is a norvég hatóságok első menekültellenes lépéseként jegyzi.