Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Rendkívüli állapotot hirdettek ki a Maldív-szigeteken

2015.11.04. 11:25

A nemzetbiztonság szavatolása érdekében harminc napig tartó rendkívüli állapotot hirdettek ki szerdán a Maldív-szigeteken, közölte az Indiai-óceánban fekvő ország külügyminisztériuma, írja az MTI.

Abdulla Jamín elnök rendeletének hátterében az áll, hogy szeptember végén állítólag merényletet kíséreltek meg ellene, és a hatóságok a napokban rábukkantak egy titkos fegyverraktárra, amely gyanújuk szerint az ellenzékhez tartozik. A helyi fegyveres erők (MNDF) egyik illetékese szerdán azt mondta, hogy a szeptemberi incidens megismétlődésétől tartva kezdeményezték a rendkívüli állapot kihirdetését.

A közel 400 ezer lakosú szigetország elnökének motorcsónakján szeptember 28-án történt robbanás, amelyet Jamín épségben megúszott, ám felesége, egyik testőre és egy segítője megsebesült a detonációban. A maldív hatóságok először azt feltételezték, hogy a robbanást műszaki hiba okozta, később azonban azt állították, hogy ismeretlenek robbanószerkezetet rejtettek az elnök széke alá.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a múlt hétvégén azt közölte, nincs semmi bizonyíték arra, hogy pokolgép robbant volna fel. Az FBI segítségét a Maldív-szigetek kormányzata kérte, csakúgy mint Srí Lanka-i, indiai, ausztráliai és szaúd-arábiai szakértőkét.  • Vennék
  • Bankszámla