György
14 °C
24 °C

Franciaország két hétig ellenőrzi a határait

2015.11.06. 15:33

Visszaállítja a határellenőrzést Franciaország november 30. és december 11. között, a Párizs melletti Le Bourget-ben tartandó klímakonferencia idejére – írta a BBC. Az ENSZ rendezvényén 80 ország vezetője lesz jelen, köztük az amerikai és a kínai elnök.

A globális felmelegedés ellen a szén-dioxid kibocsátásának csökkentését célzó konferenciával indokolt határellenőrzésnek a francia belügyminiszter szerint nincsen köze a migrációs válsághoz. Bernard Cazeneuve szerint csupán a terrorista fenyegetés kockázatának csökkentése érdekében vezetik be az intézkedést, ami az ország minden határára, így a migrációs áradat egyik fő útvonalát, az olasz-francia határt is érinti.

Nem függesztik fel, csak nem lesz

A terrorista fenyegetésnek különösen a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni januári dzsihádista merénylet ad alapot. Igaz, a 17 ember életét követelő támadást két francia állampolgárságú arab származású férfi követte el.

Párizs hangsúlyozza, hogy szó sincsen az EU belső határainak szabad átjárását biztosító schengeni rendszer felfüggesztéséről.  A schengeni megállapodás ugyanis eddig is lehetővé tette a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását: ezt négy évvel ezelőtt, a Cannes-ban tartott G-20 csúcstalálkozó miatt is megtette. A mostanihoz hasonló klímakonferenciára hivatkozva 2009-ben Dánia is visszaállította rövid időre a határellenőrzést.