Mi lesz a rengeteg Egyiptomban rekedt turistával?

2015.11.07. 16:00
Többek közt 80 ezer orosz és 20 ezer brit turista ragadt Egyiptomban, miután leállították a Sarm-es-Sejkből induló járatokat az orosz gép tragédiája és a terrorgyanú után. Szijjártó Péter Egyiptomban tárgyal, és kijelentette, nem változtatnak az ország biztonsági besorolásán.

80 ezer orosz ragadt Egyiptomban

Mintegy 80 ezer orosz turista van Egyiptomban, ebből 79 ezer Hurgadában és Sarm-es-Sejkben - közölte szombaton Oleg Szafonov, az orosz állami turisztikai hivatal vezetője. Mint az orosz turisztikai cégek szövetségének vezetője, Maja Lomidze hozzátette: csak a hétvégén 93 gépet küldenek értük, idézi az MTI.

Szafonov tájékoztatása szerint az Egyiptomból repülőgéppel távozó orosz turisták csupán kézi poggyászukat vihetik magukkal, további csomagjaikat később szállítják el. Bár nem adott magyarázatot a poggyászkorlátozással kapcsolatos döntésre, úgy tűnik, hogy az tükrözi az egyiptomi repülőterek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

Az orosz turisztikai cégek szövetsége azt is közölte, hogy a közeli napokban Egyiptomba készülő orosz turisták szinte mindegyike beleegyezett abba, hogy inkább Törökországba utazzon pihenni.

Orosz turisták várakoznak utasfelvételre az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülőterén 2015. november 6-án.
Orosz turisták várakoznak utasfelvételre az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülőterén 2015. november 6-án.
Fotó: Háled El-Fíki

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken elrendelte az Egyiptomba tartó összes orosz légi járat felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalának mechanizmusát.

Amerikai és brit tisztviselők úgy vélik, hogy pokolgép robbant október 31-én a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépén, amely az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartott. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.

Szijjártó: Nem változtatjuk meg Egyiptom biztonsági besorolását

"Természetesen nagyon szoros figyelemmel követjük az itt zajló eseményeket, és az (egyiptomi) külügyminiszter úr afelől biztosított minket, hogy olyan biztonsági intézkedéseket hoztak, amelyek nyomán garantálni tudják az ideérkező turisták biztonságát" - mondta Szijjártó Péter, aki épp Egyiptomban tárgyal. Hozzátette: "Ha olyan információink lesznek, amelyek miatt módosítunk kell az utazási javaslatokon, akkor azt természetesen meg fogjuk fontolni, de egyelőre erről nincsen szó."

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter magyar kollégájával közös kairói sajtótájékoztatóján ugyanakkor arra panaszkodott, nem osztották meg Egyiptommal azokat a hírszerzői értesüléseket, amelyek arra utalnának, hogy az egy hete történt légi katasztrófát terrortámadás okozta volna. "Hallottunk ilyen információkról, de az egyiptomi biztonsági szolgálatokkal nem osztották meg ezeket, ami komoly kérdéseket vet fel, hiszen mi vagyunk az üggyel legszorosabb kapcsolatban álló fél" - mondta Sukri.

Egyiptom megérti az orosz gépet ért szerencsétlenség körülményeivel kapcsolatos aggodalmakat - mondta Sukri, aki szerint ugyanakkor "Egyiptom biztonságos ország". A terrorveszéllyel kapcsolatban azt mondta: mindig is arra ösztönözték szövetségeseiket, hogy lépjenek fel nagyobb határozottsággal a szélsőségesekkel szemben. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy országa egyike a dzsihadistákkal szembeni harc frontvonalán lévő országoknak.

20 ezer brit ragadt Egyiptomban

Nem csak az oroszok, britek is tízezrével ragadtak az észak-afrikai országban. Tizenegy üres brit utasszállító repülőgép várakozik készenlétben Cipruson, amelyekkel vélhetően az egyiptomi Sarm-es-Sejk városában rekedt brit turistákat tervezik hazaszállítani - közölték a ciprusi légi közlekedési hatóságok szombaton az MTI szerint. A brit kormány szerdán átmenetileg leállította a légi forgalmat Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk között.

Brit turisták várakoznak az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülőterén 2015. november 6-án. A brit kormány megkezdi az üdülőhelyen tartózkodó mintegy húszezer brit állampolgár hazaszállítását.
Brit turisták várakoznak az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülőterén 2015. november 6-án. A brit kormány megkezdi az üdülőhelyen tartózkodó mintegy húszezer brit állampolgár hazaszállítását.
Fotó: Háled El-Fíki

Pénteken ugyan megindult az ott rekedt mintegy 20 ezer brit turista hazaszállítása, de a művelet káoszba fulladt, miután az egyiptomi hatóságok jelentősen korlátozták a felszálló gépek számát, és a tervezett 29 helyett csak 8 járat indult. A korlátozásokat azzal indokolták, hogy a brit légitársaságok - poggyászba rejtett pokolgépektől tartva - megtagadták az utasok csomagjainak hazaszállítását, az üdülőközpont repülőterének termei viszont nem adnak lehetőséget 120 tonnánál több visszamaradt csomag tárolására.

A ciprusi reptéri hatóságok szerint nyolc brit gép töltötte az éjszakát üresen Lárnaka repterén, további három pedig Páfosz légi kikötőjében. A reptéri hatóságok szerint a gépeket a brit turisták hazaszállítására használhatják, ha erre lehetőség nyílik majd.