Klaudia
-4 °C
2 °C

Hiába a menekültek, az EU keményen számonkéri Törökországot

2015.11.10. 10:39
Az Európai Bizottság udvariasságból kivárta a török választások végét az alapjogokról szóló kritikus jelentésével. Az uniós megfigyelők szerint Ankara a sajtó-, vélemény- és vallásszabadság-jogokat tiporja.

„Az alapjogok biztosításában komoly visszalépések történtek  Recep Tayyip Erdogan elnök hatalomra kerülése óta” – foglalja össze az Európai Bizottság Törökországról szóló jelentését az AFP.

A dokumentum összességében negatív képet fest a török alkotmányosságról. Kifogásolják, hogy a hatóságok több ellenzéki újságírót letartóztattak  az elmúlt időszakban, és megkérdőjelezik a bíróságok függetlenségét. Komoly visszalépésnek tartják a jelenlegi helyzetet a 2000-es évek közepi állapotokhoz képest. 

Nem jó hír ez az EU-tagságra pályázó Ankarának, és kockázatos lépés a menekültválságban Törökországra támaszkodó Brüsszeltől.  Az uniós csatlakozás és a vízumszerzés könnyítésének feltételéül a szabadságjogok biztosítását követelik.

Az uniós vezetés legalább azt a szívességet megtette a dokumentumban kritizált Erdogan elnöknek, hogy csak a november eleji parlamenti választások után adta ki a jelentését.