Megvan Románia új miniszterelnöke

2015.11.10. 16:43 Módosítva: 2015.11.10. 18:47

Dacian Ciolos volt uniós mezőgazdasági biztost jelölte miniszterelnöknek kedden Klaus Iohannis román államfő, írja az MTI. A Ciolos által alakítandó szakértői kormány a jövő ősszel esedékes parlamenti választásokig vezetheti az országot.

Az átmeneti kormányra azért van szükség, mert a múlt héten, a bukaresti diszkótragédia után tízezrek mentek utcára Romániában Victor Ponta kormányfő távozását követelve, aki ezek után le is mondott. Az október 30-án történt tűzeset kezelése csak az utolsó csepp volt a pohárban, Ponta feje fölött egy ideje már gyűltek a fekete felhők korrupciós botrányai miatt.

A miniszterelnök távozását közvetlenül kiváltó  tűzeset  halálos áldozatainak száma időközben 48-ra nőtt, és már 8 embert előzetes letartóztatásba helyeztek miatta, legutóbb a katasztrófavédelmi hivatal egyik felügyelőjét, akit valószínűleg megvesztegetett a tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező klub.

Az RMDSZ az utóbbi időben fagyossá vált román-magyar kapcsolatok javulását várja a szakértői kormánytól. Kelemen Hunor, a párt elnöke azt mondta: közös kormányzásuk idején kiváló szakembernek ismerte meg Ciolost, és bár nem ígér látatlanban támogatást az új kabinetnek, bízik benne, hogy a magyar közösségi igényeit is figyelembe veszik a jövő évi költségvetés kidolgozásakor.