Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Renzi: A kelet-európaiak ne diktáljanak nekünk erkölcsöt

2015.11.12. 14:06

Matteo Renzi olasz kormányfő interjút adott a Die Welt című konzervatív német lapnak, amiben azt mondta, hogy a migrációs válsággal kapcsolatban különösen az új tagállamok magatartása bántja. Szerinte ezek az országok sokat köszönhetnek az EU-nak, és egyes nyugat-európai országokban pártok és politikusok választásokat és pozíciójukat vesztették el, hogy "megvédjék Európa eszményét". Franciaországban "népszavazás veszett el a lengyel vízvezeték-szerelőtől való félelem miatt.

Renzi úgy vélte, hogy

a nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát, és nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálják az erkölcsöt nekünk.

Arra a kérdésre, hogy miként akarja erről meggyőzni az olyan embereket, mint Orbán Viktor, mielőtt késő lesz, azt mondta, hogy az ügy nem csak a magyar miniszterelnököt érinti, és nem jobboldali-baloldali megosztottságról van szó. Ezt mutatja, hogy a Csehországban és Szlovákiában a szocialisták ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a magyar és a lengyel kormány.

Földrajzi, és nem politikai megosztottság mutatkozik, méghozzá azok között, akik "Európáról mint nagy ideálról gondolkodnak", és akik "mindenekelőtt a gazdasági hasznot látják benne".

Elkeserítő látni, hogy falakat emelnek, csapdát a szabadságnak.

Arra a kérdésre, mit tehet Európa a menekültáradat megfékezéséért, azt mondta, hogy nézőpontot kell váltatni. Az EU-t csak keleti irányba bővítették, és "tragikus és történelmi hiba volt kihagyni a balkáni országokat". Albániának, Montenegrónak és Szerbiának "elsőbbséget" kell adni az EU-ban.