Eddig ezeket lehet tudni a párizsi vérengzés elkövetőiről

2015.11.14. 20:06
Három csoport összehangolva támadt. A szálak Belgiumba vezetnek. Sajtótájékoztatót tartott François Molins párizsi ügyész, eddig ezek az információk hivatalosak.
  • Három csoport hajtotta végre a párizsi terrortámadásokat, egymással összehangoltan. A rendőrség keresi, hogy ki volt az akció parancsnoka, kik voltak a segítők és miből finanszírozták a terrortámadásokat. Az akciókat az Iszlám Állam vállalta magára videóban és írásban is, ezeket az anyagokat is vizsgálja a rendőrség.  
  •  Összesen hét terrorista gyilkolt. Mindannyian meghaltak. 
  • Az egyik, a futballstadionnál akcióba lépett öngyilkos merénylő holtteste mellett egy szír útlevelet találtak, ami egy 1990-ben, Szíriában született személyhez tartozik. Ez a személy korábban soha nem került a francia titkosszolgálatok látókörébe. (Egy görög miniszter korábban a Reutersnek azt állította, hogy ezt az útlevelet október 3-án Lérosz szigetén regisztrálták. A párizsi ügyész ezzel kapcsolatban azt mondta: az útlevélről még ki kell deríteni, hogy valóban kihez tartozott.)
  • A rendőrség az egyik elkövetőt azonosította. Róla annyit árultak el, hogy 1985 november 21-én született Franciaországban. (Courcouronnesban, ami Párizstól alig 30 kilométerre van.)
  • A tanúvallomások és a kamerák felvételei szerint két autót is használtak az elkövetők, egy fekete Seatot és egy fekete VW Polot, mindkét autónak belga rendszáma volt. A Volkswagent egy Belgiumban élő francia állampolgár bérelte, ezzel az autóval ment a Bataclan koncerthelyszínre a rockkoncerten gyilkoló három terrorista.
  • Szombat reggel a belga határnál egy másik autót is ellenőriztek, abban két másik személy ült, akik szintén Brüsszel régiójában élnek. 
  • A szálak Belgiumba vezetnek. Méghozzá abba a brüsszeli negyedbe (Molenbeek-Saint-Jean), ahol egy iszlamista kommunát is nyilvántartanak. Ebben a negyedben szombaton délután három embert őrizetbe vettek, folynak a kihallgatások, a házkutatások.
  • A Brüsszelben őrizetbe vett három ember eddig ismeretlen volt a francia titkosszolgálatok előtt.  
  • A Brüsszelben elfogott három ember egyike ott lehetett az egyik pénteki terrorakciónál - ezt már nem a párizsi ügyész, hanem a belga kormányfő mondta a Le Soir című belga lap szerint.

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>