Szír útlevéllel érkezett Európába az egyik támadó

2015.11.15. 14:31 Módosítva: 2015.11.15. 14:54

Vasárnap délutánra hivatalossá vált, hogy a pénteki, párizsi merénylet elkövetői között akadtak olyanok, akik magukat menekülteknek álcázva érkeztek Európába. A Stade de France mellett robbantó férfi Ahmad Al-Mohammad néven jutott be Európába egy szír útlevéllel a kezében. Valószínűleg Görögországon, Szerbián, Magyarországon és Ausztrián keresztül. Állítólag még a görög kompjegyét is megtalálták.

A férfit végül csak a Stade De France éber biztonsági emberei állították meg, és emiatt végül a stadionon kívül robbantotta fel magát pénteken. A CNN francia politikusoktól származó információi szerint az útlevélen talált ujjlenyomat megegyezett az önmagát felrobbantó férfi ujjlenyomatával. A stadionnál robbantó másik két támadónál hamis török útlevelek voltak.

"Terroristák nagyon szervezett új csoportja jelent meg, amelyik menekült csoportokhoz csatlakozik" - idézte a CNN szerzője a neki nyilatkozó francia hivatalnokokat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont elmondta, hogy ez az információ nem jelenti azt, hogy Európának változtatnia kellene a menekültügyi politikáján.

Azok az emberek, akik kitervelték és végrehajtották ezeket a támadásokat ugyanazok az emberek, akik elől a menekültek menekülnek.

Vagyis nincs szükség arra, hogy az európai menekültügyi kérdéseket általánosságában felülvizsgáljuk" - mondta.  

A korábban egy másik támadónál talált egyiptomi útlevél nagy valószínűséggel szintén hamis.

A Guardian arról írt, hogy a feketepiacon a szír papírok igen kapósak, hiszen az ilyen papírokkal utazók könnyebben kapnak menekültstátuszt Európában. Sok menekülő útközben elhagyja a papírjait, de sokat el is lopnak, hogy aztán később arra használják a dokumentumokat, hogy azokkal Európába jussanak.

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport