Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csehországban is járt a merényletek egyik gyanúsítottja

2015.11.16. 15:45

A pénteki párizsi merényletekkel összefüggésbe hozott egyik személy néhány évvel ezelőtt kétszer is átutazott Csehország területén - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában, miután tárgyalt a cseh biztonsági szolgálatok vezetőivel. 

Információikat a cseh biztonsági szolgálatok már elküldték a francia hatóságoknak - tette hozzá a kormányfő, aki semmiféle ezzel kapcsolatos további részletet nem kívánt nyilvánosságra hozni.

Bohuslav Sobotka ugyanakkor bejelentette, hogy a hatóságok kiszélesítik a cseh-szlovák határ megfigyelését.  

Megerősítette, hogy a pénteki párizsi események után Csehországban hozott biztonsági intézkedéseket - egyebek között megerősítették a legfőbb állami intézmények és középületek, kiemelt gazdasági cégek, nemzetközi repülőterek és a francia nagykövetség őrzését - a hatóságok elegendőnek tartják, és jelenleg nem tervezik azok megszigorítását.

Milan Chovanec belügyminiszter szerint a keddi államünnep - a bársonyos forradalom kitörésének évfordulója - alkalmával a megszokottnál nagyobb számú rendőr fog felügyelni a közrendre a cseh nagyvárosokban, elsősorban Prágában. 

Bohuslav Sobotka megerősítette: Csehország az Európai Uniós testületekben szorgalmazni fogja a külső schengeni határok őrzésének megszigorítását.