Ez történt vasárnap a párizsi terror után

GettyImages-497175076
2015.11.16. 00:26
A francia hadsereg elkezdte bombázni az Iszlám Államot Szíriában. Elkezdték azonosítani a párizsi mészárlást végrehajtó terroristákat, három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő. Fényképes körözést adtak ki egy szökésben lévő terrorista után. Párizsban pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant. Ez történt vasárnap a párizsi terror után.
  • A vasárnapi hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
  • A vasárnap talán legfontosabb fejleménye, hogy elkezdődött a "könyörtelen háború", amelyet a francia elnök meghirdetett. A francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen a fővárosuknak tartott Rakkában, Szíriában. 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le. az akciót az Egyesült Államokkal együttműködve hajtottak végre.
  • Három öngyilkos merénylőt azonosítottak eddig a francia hatóságok, vasárnap több terroristáról is kiderültek részletek.

A név szerint ismert merénylők

1. A Stade de France stadion közelében három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, közülük eddig csak egyet azonosítottak a hatóságok. Őt Bilal Hadfinak hívják, Belgiumban élt, és állítólag harcolt az Iszlám Állam soraiban.

2. A Bataclan koncertterembe legalább három merénylő hatolt be, közülük egyet a rendőrök öltek meg, ketten felrobbantották magukat. A szombaton elsőként azonosított, algériai gyökerekkel rendelkező, de már Franciaországban született 29 éves Ismail Omar Mostefai a Bataclant megtámadó terroristák egyike volt.

3. A harmadik terrorkommandó hajtotta végre az utcai lövöldözéseket három helyszínen, ahol bárok és éttermek teraszain ülő embereket öltek meg. A már azonosított 31 éves Ibrahim Abdeslam a francia rendőrség szerint a boulevard Voltaire-en robbantotta fel magát.

  • A rendőrség kiderítette, hogy a merényletekben részt vett három Abdeslam-fivér. Egyikük tehát a boulevard Voltaire-en felrobbantotta magát, a másodikat Belgiumban őrizetbe vették a belga hatóságok. A harmadik fivér, a 26 éves Abdeslam Salah, szökésben van. A belgiumi születésű férfi ellen Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki, és a francia rendőrség is körözi.
  • A Stade de France-nál a robbantások után az egyik merénylő közelében találtak egy szír útlevelet. Ez alapján napközben olyan hírek szivárogtak, hogy a terrorista a menekülthullámmal érkezett Görögországba, majd Horvát- és Magyarországon át ment nyugat felé. Este viszont már azt szivárogtatta a francia rendőrség, hogy biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát. Hivatalos nyilatkozat még nem tisztázta a dolgot.
  • Magyarországon nemzeti gyásznap volt, félárbocra eresztették a nemzeti lobogót a Kossuth téren, a budapesti Erzsébet téren néma gyertyagyújtást rendeztek. A TEK főigazgatója bejelentette, hogy nincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon.

A párizsi eseményekről itt olvashat percről percre>>>  • Hírek
  • Bankszámla