Ezek voltak azok a helyzetek, amikor hibáztak a francia hatóságok

2015.11.16. 12:31 Módosítva: 2016.08.26. 17:12

Több ezerre tehető azoknak a Franciaországban élő muszlimoknak a száma, akik szimpatizálnak az Iszlám Állam ideológiájával. Az igazi kockázatot Franciaország számára az jelenti, hogy több ezer állampolgára ment el harcolni Szíriába (az Iszlám Állam oldalán), majd tért haza, sokuk immár kiképzett gyilkosként. (Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban nagyjából negyvenre becsülik a Szíriába vagy Irakba elment, majd onnan visszatért muszlimokat.)

A hétvége képes összefoglalója
A hétvége képes összefoglalója
Fotó: Alain Jocard / AFP

Márpedig ahogy arról korábban írtunk, több ezer potenciálisan veszélyes ember megfigyelése szinte lehetetlen feladat, merthogy egy ember állandó megfigyeléséhez legalább 4-5 ember kell, ami azt is jelenti, hogy 5000 veszélyesnek minősített franciához legalább 20 ezer. Ezért szokták azt hangoztatni egy-egy ilyen merénylet után titkosszolgálati szakemberek, hogy nem létezik százszázalékos biztonság.

Ugyanakkor most már kiderült, hogy voltak olyan helyzetek, ahol éberebbek lehettek volna a francia hatóságok:

  • Egy közelebbről meg nem nevezett török hivatalos személyre hivatkozva a brit Guardian azt írta, hogy a törökök kétszer is jeleztek a francia hatóságoknak az egyik öngyilkos merénylővel kapcsolatban. A 29 éves Omar Ismail Mostefairól van szó, ő volt az első a merénylők közül, akit a franciák megneveztek. Megtalált ujjak lenyomatai alapján azonosították, a Bataclannal robbantotta fel magát. Mostefai 2013-ban Franciaországból érkezett Törökországba a Guardian forrása szerint, és egy tavalyi nyomozás során került a törökök látókörébe. 2014 decemberében és aztán 2015 júniusában is jelentettek Mostefairól a törökök a franciáknak, választ azonban nem kaptak tőlük. A francia titkosszolgálatok is ismerték Mostafait, ugyanis 2010-ben olyan mecsetbe járt, amelyről tudták, hogy radikális kapcsolatokat ápol. Úgy tudták, hogy 2013-ban Szíriába utazott, feltehetően akkor került Törökországba, és figyeltek fel rá a török hatóságok.
  • Egy másik merénylőt, Samy Amimourt pedig 2012-ben vesztették szem elől a francia hatóságok. Az 1987-ben született férfi volt az, aki a Bataclannál felrobbantotta magát. A 28 éves férfi korábban, egy 2012-es terrorcselekmény miatt a francia titkosszolgálat látókörébe került. Akkor nemzetközi elfogatóparancs is volt érvényben ellene, de eltűnt a hatóságok szeme elől. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi volt az a terrorcselekmény, ami után nem sikerült elkapniuk. A Le Monde azt írja a férfi családjára hivatkozva, hogy Amimour két évvel ezelőtt Szíriába utazott.
  • A bataclani mészárlás egyik másik elkövetője,  Omar Ismael Mostefai is a francia titkosszolgálat látókörében volt. Egy úgynevezett S-kartont vezettek róla, ilyen kartont kaptak azok, akikről a titkosszolgálat úgy gondolta, nem kell megfigyelni, de valamiért mégis fontos nyilvántartani. Most derült ki, hogy Mostefai kartonját alig egy hónapja, október 12-én frissítették, tehát akkor még nem tűnt fel, hogy bármire is készülődne. Márpedig szakértők szerint egy ilyen vérengzés előkészülete hónapokig eltarthat. 
  • A rendőrök már szombaton, pár órával a merényletek után megállították Salah Abdeslamot, ellenőrizték a személyi igazolványát, majd továbbengedték. Most nagy erőkkel keresi őt a rendőrség, mert kiderült, hogy a fivéreivel ő is közreműködött a merényletek végrehajtásában.