András, Andor
-3 °C
3 °C

A menedékkérők összevarrják a szájukat a görög-macedón határon

2015.11.23. 16:43
Csak a szír, az iraki és az afgán menekülteket engedik át a görög–macedón határon múlt hét csütörtök óta. A rendelkezés miatt több ezer iráni, pakisztáni és afrikai menekült torlódott fel. Egyelőre békés a tömeg, de többen éhségsztrájkba kezdtek, mások demonstrációt szerveztek az átkelőknél. Több menekült összevarrta a száját, hogy így tüntessen a korlátozás ellen. Emberi jogi szervezetek is tiltakoznak: ők diszkriminációnak tartják a balkáni országok gyakorlatát.

Macedón források szerint ezer-ezerötszáz ember, a görög média szerint három-négyezren torlódtak fel a macedón-görög határon, miután múlt csütörtök óta Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia úgy döntött, nem fogadja a gazdasági bevándorlókat. Utóbbi csoportba azokat sorolják, akik nem háborús övezetből, vagyis nem Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

Az elutasítottak közül sokan tábort vertek a görögmacedón határon, és abban reménykednek, hogy valamikor továbbmehetnek. A tudósítások szerint főként marokkóiak, eritreaiak, irániak és pakisztániak várakoznak a görög oldalon.

Nagyjából 20-25 fő éhségsztrájkba kezdett, nagyjából százan pedig tüntetni kezdtek. Idoméniben négy iráni férfi összevarrta a száját, hogy ezzel tiltakozzon a balkáni országok korlátozása ellen. 

A macedón hatóságok a fokozódó elégedetlenség és a tüntetések miatt a helyszínre vezényeltek körülbelül száz rohamrendőrt is, de egyelőre még nem kellett őket bevetni. A feltorlódott tömeg miatt a Thesszalonikiből Macedóniába tartó vonatok ötödik napja nem jutnak át a határon. A görög hatóságok buszokkal Athénba próbálják visszaszállítani azokat, akiket nem engednek be Macedóniába. Sokan már alternatív útvonalakat keresnek, hogy eljussanak Németországba vagy Észak-Európába.

Gjorge Ivanov macedón elnök arra figyelmeztetett, hogy azok, akik nem háborús övezetből érkeztek, lassítják a szírek, az irakiak és az afgánok beengedését is. De sokan vannak azok is, akik azért nem léphetnek be Macedóniába, mert nem regisztráltak a görög menekülttáborokban.

2015-11-23T090312Z 985196311 LR1EBBN0P51OG RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
Fotó: Ognen Teofilovski

Nem lehet egy egész nemzetet vagy népet gazdasági bevándorlónak nevezni! Ezzel Szerbia az emberi jogok, valamint a menedékjogról szóló törvények megsértését kockáztatja!

– mondta Radoš Djurović, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője az RTS hírcsatornának. Djurović szerint törvényellenes a menekültek származási ország szerinti osztályozása. „Ezzel csak az embercsempészek és a bűnözők bevételei növekednek majd” – mondta a jogvédő.