Benedek
-4 °C
5 °C

Nem áll le a menekültáradat, mert túl meleg a november

2015.11.24. 07:11

A szokatlanul meleg, nyugodt időjárás miatt jön továbbra is rengeteg menekült Törökországból –számolt be a menekülthelyzetről az Indexnek Ruben Neugebauer német újságíró, aki egy tengeri mentőcsoporttal tartózkodik Leszbosz szigetén. Ez az a görög sziget, ahol a legtöbb Törökországból áthajózó menekült kiköt. 

Egy korábbi cikkünkben idéztük az EU határvédelmi szolgálatát, amely a menekültek téli számáról azt írta lapunknak: 

"Az időjárás jelentősen befolyásolja a tengeri útvonalakat. Az adatok szerint a novembertől áprilisig tartó időszakban, a viharok miatt jelentősen esik a határátlépések száma."

Az Európába tartó menekültek száma azonban mégsem esett drasztikusan, a helyszínen tartózkodó újságíró szerint két okból.

  • Az időjárás szokatlanul enyhe, a telet jelző viharok eddig elmaradtak. Így még mindig sok menekült kelhet át a borulékony, de olcsó felfújható csónakokkal.
  • Egyre több embercsempész használ nagyobb, nem felfújható hajókat. Vélhetően ez azonban növeli a csempészek árait is.

A harmadik ok egyszerűbb: a szíriai konfliktus fokozódásával idén sokkal több menekült érkezett, mint korábban. Az ENSZ Menekültügyi főbiztosságának jelentése szerint csak idén októberben annyi menekült érkezett, mint tavaly egész évben. Míg idén 218 ezer menekült jött Európába a tengeren, eész 2015-ben 219 ezer volt ez a szám.

Ruben Neugebauer azzal a Sea Watch nevű német csoporttal tartózkodik a helyszínen, amelynek munkájáról nyáron már beszámoltunk. A német milliomosok által elindított projekt a Földközi tenger különböző pontjain mentette az áthajózó menekülteket.

A csoport kezdetben az olasz Lampedusa szigete körül tevékenykedett. Az Afrikából vezető út helyét az utóbbi hónapokban azonban átvette a török-görög átkelés, így a csoport most ezen a területen dolgozik. Jelenleg motorcsónakokkal járőröznek.

Az újságíró megemlítette, hogy az elmúlt napokban romlott az idő, és a viharok alatt egyetlen menekült sem érkezett Törökországból.