A merényletek kitervelője alig egy órával Hollande előtt még a Bataclannál volt

2015.11.26. 21:42

François Hollande francia elnök környezetében többen is úgy vélik, hogy az elnök túl nagy kockázatot vállalva sietett a Bataclan koncertterem elleni támadás helyszínére, írja a BFMTV. A párizsi támadások estéjén alig ért véget a rendőri akció a terroristák ellen, amikor Hollande már meg is érkezett.

A Le Nouvel Observateur főszerkesztője szerint Hollande környezetéből többen azt tanácsolták az elnöknek, hogy ne vállaljon ennyire meggondolatlan kockázatokat. Claude Bartolone volt szocialista házelnök, Hollande egyik barátja szerint lehetett volna egy veszélyes autó, vagy egy másik terroristacsoport is a közelben.

Azóta az is kiderült, hogy a támadások feltételezett kitervelője, a saint-denis-i rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud ott volt a Bataclan közelében a rendőri akció alatt, és megnézte a pusztítást. A telefonját még 00 óra 28 perckor is a közelben mérték be, Hollande pedig alig egy órával később érkezett oda.

Ez a kérdés nem először merül fel, a január 7-i, Charlie Hebdo elleni támadásnál is többen úgy vélték, hogy Hollande szokatlanul hamar, már egy órával a lövöldözés után a szerkesztőségnél volt. Az elnök biztonságára felügyelő egyik testőr akkor a Le Monde-nak névtelenül azt mondta, hogy ellenezték ezt, mert még kutyával sem tudták rendesen átvizsgálni a helyszínt.