Ferenc
10 °C
29 °C

Török újságírókat tartóztattak le, mert arról írtak, Törökország fegyvereket szállít Szíriába

2015.11.27. 06:30

Két ismert török újságírót letartóztattak csütörtökön "terroristák támogatásának" a vádjával, mivel a CNN Turk jelentése szerint olyan felvételeket tettek közzé, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre, írja az MTI.

A kormánykritikus Cumhuriyet főszerkesztője, Can Dündar és a napilap főtudósítója, Erdem Gül beszámolója szerint Törökország - legalábbis a múlt évben - fegyvereket küldött szíriai harcoló csoportoknak.

A Cumhuriyet nemrég olyan felvételeket tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy 2014-ben Törökországból fegyvereket szállítottak Szíriába. A felvételeken török rendőrök Szíriába tartó teherautókat vizsgálnak át, rajtuk fegyvert és lőszert tartalmazó ládákkal, de a török hírszerzés emberei közbelépnek és a két fél egy ideig farkasszemet néz egymással.

A hatóságok hírzárlatot rendeltek el, majd a török államügyészség vizsgálatot indított, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen tett feljelentést a két újságíró ellen. A felsorakoztatott vádak között szerepel "államtitkok elárulása", valamint terrorszervezetben való részvétel is". Ez utóbbi az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos iszlám hitszónok mozgalmára vonatkozik, amelyet a hatóságok terrorszervezetnek minősítenek, noha nem tudni arról, hogy terrorcselekményeket követett volna el. Fethullah Gülen régen Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, egy ideje azonban legfőbb ellenfelének számít.

Az ankarai kormány először tagadta, hogy a járműveken fegyverek lettek volna és humanitárius segélyről beszéltek. Később török illetékesek jelezték, hogy a fegyverek címzettjei a török ajkú, türkméneknek nevezett szíriai kisebbség milíciái voltak. Azt is sugallták, hogy a teherautókat Gülen hívei állították meg, s az része volt a kormány megdöntésére irányuló összeesküvésnek.

Recep Tayyip Erdogan a minap az esetről megjegyezte:

és akkor mi van, ha a járműveken fegyverek voltak?

Az ankarai bíróság alig néhány nappal az Európai Unió és Törökország brüsszeli csúcstalálkozója előtt rendelte el Can Dündar és Erdem Gül letartóztatását. Mindkettőjüknek rács mögött kell kivárniuk perük lefolytatását.

Az EU-tagállamok vasárnap akciótervet akarnak elfogadni Törökországgal a szorosabb együttműködésről a menekültválságban. Az EU cserébe az európai uniós csatlakozási folyamat felgyorsításával kecsegteti Ankarát.

Kemal Kilicdaroglu vezető török ellenzéki politikus a két újságíró letartóztatását kommentálva Twitter-bejegyzésében aláhúzta: "amikor a bűn elkövetői helyett azokat tartóztatják le, akik beszámolnak róla, akkor senki sem állíthatja, hogy Törökországban szabad a sajtó, az igazságszolgáltatás pedig független és pártatlan."