Miklós
5 °C
12 °C

A francia elnök népszerűségének nagyon jót tettek a terrortámadások

2015.12.01. 20:49

Huszonkét százalékponttal nőtt a november 13-i párizsi merényletek után Francois Hollande francia elnök népszerűsége, a megkérdezettek 50 százalékának van kedvező véleménye az államfőről a Paris Match és a Sud Radio számára az IFOP/Fiducial közvélemény-kutató által készített felmérés szerint. Hollande magas munkanélküliségi ráta miatt megtépázott népszerűsége már a Charlie Hebdo elleni merénylet után is 21 százalékkal megugrott.

Az eredményeket öt nappal azelőtt tették közzé, hogy Franciaországban egy regionális választást tartanak. A választás közeledtével a szélsőjobboldali Nemzeti Front van a legjobb pozícióban, a front a közvélemény-kutatási eredmények szerint most először két régióban is győzhet. A szavazást többen a 2017-es elnökválasztás első tesztjének tekintik.

A megkérdezettek 62 százaléka szerint Hollande megfelelően védelmezi a franciák érdekeit külföldön, míg 37 százalékuknak ellentétes a véleménye. A növekvő elnöki népszerűség ellenére a válaszadók mindössze 28 százaléka szeretné, hogy Francois Hollande-ot 2017-ben újraválasszák, 71 százalék ezt ellenzi, írta az MTI.