Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Bombát találhattak a szófiai repülőtérnél

2015.12.01. 14:36 Módosítva: 2015.12.01. 17:04

UPDATE: Több órás vizsgálat után a rendőrség hivatalosan is bejelentette, hogy nem találtak robbanószerkezetet a belga rendszámú kisbuszban. A helyszínre vitt második bomba kereső kutya már nem jelzett semmit.

ELŐTTE:

Robbanószerkezetet találhattak egy belga rendszámú furgonban Szófia nemzetközi repülőterénél kedden kora délután, írja a Reuters hírügynökség és helyi források.

Sajtóértesülések szerint 12:50-kor jött a riasztás, hogy bombát helyeztek el a repülőtér 1-es terminálja előtti gépjárműben. Két órával később Daniela Veleva, a repülőtér biztonsági szakértője is megerősítette, hogy bombát találtak a kocsiban. Az információk ugyanakkor ellentmondásosak voltak, mert a repülőtéri szóvivő szerint egyelőre csak a gyanú a bomba megléte. A hatóságok akkor nem erősítették meg a robbanószerkezetet.

A rendőrök robotokkal nézték át a gyanús mikrobusz csomagterét. Szétverték a kisbusz hátsó ajtaját és folyamatosan emelik ki onnan a csomagokat. Egy kis bőröndöt, majd egy sárga hátizsákot vettek ki a járműből, és ezeket a földre helyezték. A helyszínre folyamatosan érkeztek rendőrök, terrorelhárítók és mentők. 

Antonio Angelov, a határőrség vezetője helyi idő szerint négy óra körül azt nyilatkozta, hogy hajnali ötkor parkolták le a kisbuszt a repülőtér parkolójában. Annyit tudnak, hogy a személy, aki vezette azt, elrepült. A gyanú azután merült fel, hogy a bombakereső kutya jelzett. Később egy műszer is bejelzett. Ekkor már két kutyával ellenőrizték a csomagokat.

Angelov azonban nem akarta megerősíteni, hogy tényleg találtak-e robbanószerkezetet. Az is igaz, hogy ezt nem is cáfolta az újságíróknak. Csak annyit mondott, hogy a rendőrség munkatársai végzik a dolgukat.

2015-12-01T145542Z 1759187885 GF20000080916 RTRMADP 3 BULGARIA-S
Fotó: Stringer / Reuters

Az egyes terminál felé vezető utat lezárták, de kora délután is indultak járatok. A kettes terminál zavartalanul üzemel. Három után az egyes terminálból a kettes terminálhoz irányították a járatokat, ez éjfélig így is marad.

Nem ez az első bombariadó az elmúlt időszakban. Néhány napja a rendőrség többször lezárta Szófia központját, mert ismeretlenek bombával fenyegettek.