Hordóbombát dobtak egy homszi kórházra

2015.12.01. 19:14
Hordóbomba találta el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által támogatott egyik kórházat a szíriai Homsz kormányzóságnak a kormányerők által ostromlott térségében a hét végén, hét ember meghalt, negyvenheten megsebesültek - közölte kedden a nemzetközi civil szervezet. A támadás még szombaton történt. A kórház részben összeomlott - tudatta közleményben az MSF.

A kórház a kormányerők által ostromolt, ellenzékiek kezén lévő területen található - közölte a szervezet egyik képviselője, Robin Meldrum. "A bombázás minden jel szerint kettős támadás volt, célpontjai egyrészt egy előző támadás áldozatainak segítséget nyújtók voltak, másrészt azt a kórházat támadták, amelybe az első támadás áldozatait szállították" - mondta Brice de le Vingne, az MSF műveleti igazgatója az MTI szerint.

Szombaton az első hordóbombát helikopterről dobták a Homsztól északkeletre fekvő Zafarana város sűrűn lakott részére, egy férfi és egy fiatal nő meghalt, tizenhat másik ember megsebesült. Őket a zarafanai kórházba szállították.

"Röviddel később egy hordóbomba a kórház közelében csapódott be. Negyven perccel azután, hogy az első támadás sebesültjeit a kórházban kezelték, két újabb hordóbomba zuhant le a főbejárat közvetlen közelében"- közölte az MSF. Az újabb támadásnak is voltak halálos áldozatai és sebesültjei. A 47 sebesült fele 15 év alatti gyermek. 

A szervezet nem tudta megmondani, hogy a 40 ezer embert ellátó kórház újra megnyit-e. Az MSF felajánlotta a segítségét a kórház újranyitásához. A nemzetközi humanitárius szervezet hat egészségügyi létesítményt üzemeltet Szíria északi részében, és több mint 150 másik tábori kórházat és rendelőt támogat országszerte.

A nyugati országok a szíriai rendszert vádolják azzal, hogy különösen gyilkos hordóbombás támadásokat hajt végre helikopterekkel.  • Hírek
  • Csok