Nem vertek gyereket a menekültek Bősön

2015.12.01. 11:42 Módosítva: 2015.12.01. 11:53

A felvidéki Bős polgármestere és a rendőrség is cáfolja azt a Facebookon terjedő hírt, hogy menekültek zaklattak volna egy piknikező családot, írja az Új Szó. A bejegyzést közzétevő nő szerint a családjuk a bősi menekülttábornál piknikezett, amikor a táborlakók kövekkel és földdel dobálták meg őket, miközben vicsorogtak. A család állítólag elfutott, de visszaküldték a kisfiút a bicikliért, azonban a menekültek megtámadták és megverték.

A lap megkereste Bős polgármesterét, Fenes Ivánt, aki cáfolta, hogy történt volna ilyen eset, mint mondta, "a menekültekkel minden rendben van, nincs velük gond". A rendőrség szóvivője szerint nálunk nem jelentettek ilyen esetet, de a falubeliek szerint is kizárt, hogy ilyesmi történt volna.

Ahogy azt mi is megírtuk, a szlovák-magyar határ közelében lévő, túlnyomó többségében magyarok lakta csallóközi nagyközségben augusztusban nyitották meg újra a menekülttábort, hogy ott 500 olyan migránst helyezzenek el, akik Ausztriában már beadták a menedékkérelmüket. A felajánlást Szlovákia tette Ausztriának, ahol kapacitásproblémákkal küzdenek.

A bősiek tüntettek a tábor újranyitása ellen, a helyi népszavazáson pedig a lakosok 96 százaléka utasította el a tábor újranyitását. Ennek ellenére a szlovák kormány itt helyezte el az Ausztriától ideiglenesen átvett menekülteket. A település viszonzásul januártól városi rangot kap, amiért 22 éve küzdöttek. 

A szlovákok a legelutasítóbbak a közép-európai országok közül

A háborús övezetekből érkező menekültek befogadását a legmagasabb, 62 százalékos arányban Szlovákia lakossága utasítja el, derült ki a CVVM, közvetlenül a párizsi merényletek előtt végzett nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában. Majdnem ugyanolyan magas, 59 százalékos az elutasítás aránya a csehek körében is. Ugyanakkor Lengyelországban a megkérdezettek 38 százaléka, míg Magyarországon csak 32 százaléka utasítja el a háborús menekültek befogadását.

 

Az intézet megállapításai szerint a migrációs hullám a négy visegrádi állam közül csak Magyarországon okozott komoly gondokat, mégis a magyarok azok, akik a négy ország lakosai közül a leginkább megértőek a menekültekkel szemben.