Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Feloszlatták a tömeget a macedón–görög határon

aIMG 0720
2015.12.04. 08:32

„Feloldották a migránsok blokádját a görög–macedón határon” – közölte az M1 Híradója. Csütörtök este pakisztániak, irániak és marokkóiak egy csoportja megakadályozta, hogy más menedékkérők átléphessenek Görögországból Macedóniába. Péntek reggel a görög és a macedón rendőrök feloszlatták a tömeget, és újra átmehetnek a szírek, irakiak és afgánok a határon, írják macedón források .

November közepén Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia lezárta a határait a „gazdasági bevándorlók előtt”, csak a szír, iraki és afgán menekülteket engedték tovább az Európai Unió felé. Néhány hét alatt több ezer pakisztáni, bangladesi, marokkói, iráni menedékkérő torlódott fel. Görögország megpróbált enyhíteni a nyomáson, de egy körülbelül 1500-2000 fős tömeg várakozott a két határ közötti senki földjén.

Múlt szombat óta egyre nagyobb volt a feszültség a kizárt migránsok és a rendőrök között. Többször kisebb összecsapások voltak a rendőrök és a menekültek között. (Riportunkat a helyszínről itt olvashatja.)

A Frontex, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége a helyzet kezelésére további erőket vezényel a görög–macedón határra. A Zougla görög hírportál úgy tudja, hogy decemberben egy 600 fős kontingens segíti majd a helyi hatóságok munkáját.

Több emberi jogi szervezet, köztük az ENSZ Menekültügyi főbiztossága elítélte a menekültek közötti válogatás gyakorlatát. Érvelésük szerint az „üldöztetés nem a nemzetiségtől függ.”