Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Afganisztánban is megjelent az Iszlám Állam

2015.12.05. 14:05

Afganisztánban is megjelent és terjeszkedik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, amely eddig elsősorban iraki és szíriai területeket tartott ellenőrzése alatt - írja a szombati The Times cikke alapján az MTI.

A napilap helyszíni riportja szerint a dzsihadisták Afganisztán Pakisztánnal határos keleti tartományaiban vették át az uralmat jelentős térségek felett. Az Iszlám Állam Afganisztánban terjeszkedő ága főleg pakisztániakból áll, akik a határon szivárogtak át, és ugyanolyan brutális kegyetlenkedéseket követnek el, mint szíriai és iraki társaik. A megszállt településeken nyilvános lefejezéseket hajtanak végre, és az ezekről készített filmfelvételeket közzé is teszik online felületeken. Az érintett területekről több tízezren menekültek el.

A lap által idézett diplomáciai források szerint a külvilágot meglepetésként érte az Iszlám Állam afganisztáni megjelenése és terjeszkedése. A megjelenő fegyveres egységekkel a helyi tálib lázadók vették fel a harcot, ám az Iszlám Állam alakulatai kétheti küzdelem után vereséget mértek a tálib erőkre, és kiűzték őket az általuk elfoglalt keleti tartományokból.

Név nélkül idézett diplomaták a brit lapnak elmondták, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelent egységeinek több pénzük van, mint a táliboknak, de egyelőre nem teljesen világos, hogy honnan finanszírozzák őket.

Helybéli lakosok beszámolói szerint az Iszlám Államnak már börtönei és bíróságai is vannak az ellenőrzése alá hajtott afganisztáni területeken, amelyek lakosságát vadállati terrorral igyekszik elrettenteni az ellenállástól. A dzsihadista szervezet a 34 afganisztáni tartományból 25-ben folytat toborzókampányt, és célja a tartományi határok, valamint az afganisztáni-pakisztáni államhatár felszámolása és a kalifátus új tartományának létrehozása.

November közepén több ezer ember tüntetett Kabulban azután, hogy az Iszlám Állam fegyveresei elraboltak hét, a hazara kisebbséghez tartozó civilt Ghazni tartományban, majd egy hónappal később lefejezték őket. Az afgán kormány gyásznapot rendelt el, Asraf Gáni afgán elnök pedig azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy ez nem egy kisebbség, hanem az egész nép elleni támadás volt. Mint mondta,

mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megvédjük a népünket.