Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

16 év után veszített a chávista baloldal a venezuelai választásokon

000 Mvd6734032
2015.12.07. 06:33 Módosítva: 2015.12.07. 12:31

Nicolás Maduro venezuelai elnök elismerte pártja vereségét a vasárnapi parlamenti választásokon. Tizenhat éve nem volt arra példa, hogy a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) választásokat veszített volna. Az országos választási bizottság hétfőn nem sokkal előtte bejelentette: az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) pártszövetség 99 helyet szerzett meg a 167 tagú nemzetgyűlésben, míg Maduro pártja csak 46-ot, noha még nem minden választási körzet eredményeit vették számba.

A venezuelai főváros, Caracas utcáin örömkiáltások hallatszottak és tűzijáték kezdődött az eredmény ismertetését követően. Az ellenzéki vezetők korábban már kijelentették, hogy a kormányzó szocialisták vereséget szenvedtek, nekik pedig 16 év óta először sikerült többségre szert tenniük a törvényhozásban. A győzelem mértékéről azonban nem nyilatkoztak.

Maduro, akinek beszédét egyenesben közvetítette a televízió, azt hangoztatta, annak ellenére, hogy pártja számára kedvezőtlen eredmény született, a venezuelai demokrácia és az alkotmány diadalmaskodott. Emlékeztetett arra, hogy Latin-Amerikában korábban hosszú ideig sorozatosak voltak az államcsínyek. Pártjának vereségét az országban kialakult körülményekkel magyarázta, a PSUV alulmaradt az ellenzékkel szemben, amely összeesküdött "az ő szocialista forradalmának" megingatására.

Maduro szerint "felülkerekedett a gazdasági háború" hatása. Ez az ellenzék első győzelme azóta, hogy a néhai Hugo Chávezt elnökké választották Venezuelában. A dél-amerikai országban azóta az embereknek elegük lett az ugrásszerűen megnövekedett bűnözésből, az alapvető élelmiszerek rendszeres hiányából, a három számjegyű inflációból.  A gazdasági válság tovább mélyült idén az olajbevételek csökkenésével.

Jesus Torrealba, az ellenzéki MUD pártszövetség vezetője az eredményt üdvözölve kijelentette: "Venezuelában ma megkezdődött a változás. Az emberek világosan beszéltek, a venezuelai családok belefáradtak a (kormányzó) PSUV programjának kudarcába." Az ellenzék kemény magja ugyanakkor kilátásba helyezte, népszavazást kezdeményeznek a jelenlegi államfő 2019-ben lejáró mandátumának lerövidítésére.   

A Chávez 2013-ban bekövetkezett halála után hatalomra került Maduro elmozdításához háromötödös többség vagy 101 szavazat szükséges, azaz még két voksot kell szerezniük. Madurónak szinte teljes az uralma a hatalmi ágak felett, így például a legfelsőbb bíróság felett is, és könnyen útját állhatja a vele szemben ellenséges törvényhozási kísérleteknek.

Az ellenzék győzelme komoly csapást mért a Chávez néhai elnök által 17 éve elindított szocialista forradalomra. Chávez egészen haláláig szinte mágikus befolyást gyakorolt Venezuela régóta mellőzött tömegeinek politikai törekvéseire. A szocialisták veresége vélhetően súlyos teherként nehezedik majd a latin-amerikai baloldal egészére, amely ugyan erőre kapott Chávez felemelkedésével, de az utóbbi időben csak szenved a térségen átívelő gazdasági lassulás hatása miatt, valamint attól, hogy a választók belefáradtak az egyes országokban burjánzó korrupcióba.