Hetekkel a késelés előtt a rendőrséghez fordult a londoni merénylő családja

2015.12.07. 22:02

A londoni metróban szombaton történt hármas késelés elkövetőjének családtagjai már a támadás előtt három héttel értesítették a rendőrséget, hogy aggódnak a támadó viselkedése és az elmeállapota miatt - írja a Telegraph.

A 29 éves Muhaydin Mire rokonai arról érdeklődtek a rendőrségen, hogy közbe kell-e avatkozniuk  - ismerte el a Scotland Yard, ami szerint radikalizálódásról nem tett említést a család, ezért az egészségügy gondjaira bízták Mirét.

Mire testvére, Mohamed azt nyilatkozta, "furcsa dolgokat mondott, összevissza beszélt, és azt mondta, démonokat lát".

A támadóval jelenleg is foglalkoznak mentálhigiénés szakemberek, és különböző teszteket végeznek vele, amíg a bíróság elé nem kerül.

Mohamed a Channel 4 csatornán elmesélte, hogy testvére 12 évesen érkezett Angliába Szomáliából, és Camdenben járt iskolába. "Jó gyerek volt, szerette a focit. Szerette az angol oktatási rendszert, informatikus akart lenni."

Ez nem jött neki össze, mert rossz társaságba keveredett. Testvére szerint akkor lettek elmezavarai, amikor elkezdett füvet szívni. 2007-ben egy pszichiáter paranoiát diagnosztizált nála, és három hónapra kórházban kezelték emiatt.

Mire Uber-sofőrként dolgozott, de idén augusztusban romlott az elmeállapota. Furcsa dolgokat mondott, kicsit megőrült, ezért a család megkereste a helyi hatóságokat.

"Nem tudtak segíteni neki, de azt mondták, nem veszélyes az emberekre és magára sem" - mondta a testvére, aki elhatározta, hogy hazaviszi Szomáliába, hátha ott tudnak segíteni neki. Pont vasárnap, egy nappal a támadás után akarta megvenni a repjegyeket a szülőhazába.

A férfi a támadáskor azt kiabálta: "ha továbbra is szórakoztok Szíriával, kiontjuk a véreteket!"