Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kiadták a vörös riasztást Pekingben

2015.12.07. 13:19

Először jelentették be Pekingben a szmogriadó legmagasabb szintű, vörös riasztását hétfőn, helyi idő szerint este, ami többek között azt jelenti, hogy kedden megfeleződik majd a forgalomban lévő autók száma a kínai fővárosban, írja az MTI.

Azért döntöttek így, mert az országos meteorológiai központ három egymást követő napon át nem szűnő füstködöt jósolt, átlagosan 300-as érték feletti levegőminőségi mutatóval.

A pekingi önkormányzat két éve hagyta jóvá és vezette be a légszennyezés mértékével arányos rendkívüli intézkedések rendszerét, amelyet négyfokozatú skálához (kék, sárga, narancs és vörös) rendelt.

A legmagasabb szintű riasztás alatt az autókat felváltva, a páros/páratlan végződésű rendszámok alapján engedik csak az utakra, a kormányzati szolgálati autóknak mindössze 30 százaléka vehet részt a forgalomban, a nehéz gépjárművek közlekedését megtiltják, a bölcsődék, óvodák és iskolák számára ajánlott a szünet, egyes gyáraknak, illetve üzemeknek le kell állítaniuk a termelésüket, az építkezéseket pedig felfüggesztik.

A pekingi vörös riasztás kedd reggel héttől csütörtökön éjfélig lesz hatályban, a meteorológusok arra számítanak, hogy csütörtök délután egy újabb hidegfront kiviszi a szmogot a városból.