Kétharmad vet véget a venezuelai kísérletnek

2015-12-08T005113Z 419724138 GF10000258075 RTRMADP 3 VENEZUELA-E
2015.12.09. 07:05

A vasárnapi választások után csak a mértéke volt kérdéses az ellenzék győzelmének. Szerdán hivatalossá vált, hogy a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) 109 mandátumot szerzett, míg a néhai Hugo Chavez ultrabalos berendezkedését továbbvivő Nicolas Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt csupán 55 helyet szerzett a 167 fős parlamentben. Három helyet kvóta alapján a bennszülött kisebbség képviselői kapnak meg. Velük együtt meg is van a kétharmados többség.

Maduro szerint nem a demokratikus ellenzék, hanem az ellenforradalom, a „rossz fiúk győztek” a választáson, hazugsággal és átveréssel. Az eredményt azonban az elnök elfogadta, tudomásul véve, hogy 16 év után vége van a chavezi rendszernek, amely széleskörű szociális jogokat ígért, ám azokat az olajexportőr Venezuela még a tí évvel ezelőtti történelmi csúcson lévő olajárak mellett is csak a hiány növelésével tudta részben teljesíteni.

A zuhanó olajárak mellett pedig már csak komoly gazdasági korlátozásokkal, próbált fenntartani valamiféle egyensúlyt, ám a beavatkozások nem enyhítették az áruhiányt.

Az alkotmánymódosításhoz elegendő többséggel lecserélheti a jelenlegi rezsimhez tartozó "chávisták" befolyása alatt álló legfelsőbb bíróság tagjait vagy akár lerövidítheti az államfő mandátumát – írta az MTI.

A dél-amerikai baloldali lendület ezzel újabb törést szenvedett Argentína után, ahol a jobbközép ellenzéki elnökjelölt nyert novemberben. Aggodalmát fejezte ki a folyamat miatt a bolíviai elnök is. Evo Morales szerint a Latin-Amerika népeinek antiimperialista, antikolonialista beállítottsága továbbra is meghatározó, a baloldal korábbi előretörését ez alapozta meg, ám ezt az Egyesült Államok által kirobbantott gazdasági háború most ellehetetlenítette.

A MUD társadalmi megbékélést és széleskörű szociális programot ígér, emellett az általuk politikai elítélteknek tekintett foglyok szabadon engedését kezdeményezi. Maduro azonban közölte: nem fog jóváhagyni semmilyen amnesztiatörvényt, mert törvénysértések miatt ülnek az elítéltek. „Akár ezer törvényt is hozzám küldhetnek, de a nép gyilkosait el kell ítélni, felelniük kell ezért.”

Az ellenzék egyik vezetője, Leopoldo Lopez is az elítéltek között van, aki 13 évet kapott erőszak szításának vádjával – írta a BBC.