Hello Kitty-s urna és temetésverseny is volt a japán temetésexpón

2015.12.11. 19:47

Iszonyatos nagy buli lehetett a Tokióban megrendezett, három napos Az Élet Vége expó, ahol naponta 7000 látogató nézte meg, hogy milyen lehetőségei vannak a halál után. A rendezvényen mindenki megtalálhatta a magának való temetkezési formát a tradicionálistól egészen a popkulturálison át az űrkorszakiig. Ez utóbbit a Elon Musk féle SpaceX cég szolgáltatta, ami kicsi rakétákban fellövi az arra vágyók és befizetők hamvait a világűrbe. 

Aki nem akar az űrig menni, de azért nem is akarja az uncsi, hagyományos urnákat, az a japán köztévé riportja szerint

választhatott baseball  vagy golflabda alakú, vagy Hello Kitty-vel díszített urnákat is.

A kiállításon nemcsak standok, de más programok is voltak, például tartottak egy temetkezési rituálé bemutató versenyt, ahol azon versenyeztek a résztvevők a nokan nevű ceremóniát mutatták be. Ezzel a ceremóniával készítik fel a holttestet arra, hogy a koporsóba vagy a krematóriumba helyezzék, amit külön erre szakosodott specialisták végeznek. Ők mérkőztek meg az expón, ahol élő modelleken mutatták meg, milyen kegyeletteljesen végzik el a rituálét.

Egy másik versenyen a tradicionális temetkezéseken a szertartást vezető buddhista szerzetesek is versengtek egymással, leginkább abban, hogy ki tudja ügyesebben elkántálni gyászszertartások szútráit. Az egyik versenyző viszont valamiért azt gondolta, hogy úgy bizonyítja rátermettségét, hogy karate töréstechnikáit mutatta be a színpadon, de állítólag ez nem része a hagyományos japán temetésnek.

A versenyeket részben azért is rendezték meg, hogy javítsák a hagyományos temetési szolgáltatások pr-ját, mert ezeket egyre kevesebben japán választja ezeket, amiktől viszont a templomok megélhetése múlik.  A három napos vásáron összesen 200 cég standolt. Ez volt az első alkalom, hogy megrendezték az eseményt, de a nagy siker miatt biztos, hogy jövőre is lesz majd ilyen.